Ieks, rampzalig

Gistermiddag eindelijk de latten gepakt om de Spinning Wheel te sandwichen, (klik hier voor de tutorial) eerst de achterkant er op gezet met punaises, en toen de tussenvulling gepakt; Evelien hielp me met het uitvouwen van de dunne op elkaar geplakte lagen vulling, en we zagen met lede ogen een rampje voor onze ogen voltrekken.Photobucket Ik gebruikte -geheel tegen mijn doen in- een vulling in de verpakking,  stevig opgerold. Deze had ik gratis gekregen van de dealer (vertegenwoordiger) na een klacht van dikke lonten diagonaal in de wollen tussenvulling, een vulling die ik al vaker van de rol had gekocht en nooit eerder klachten over gehad, dus dit was gewoon een keer dikke pech. Het gegeven paard heb ik niet in de bek gekeken, de vulling was al voorverpakt vanuit de fabriekPhotobucket , en Joost mag het weten hoe lang geleden. Ik baalde als een stekker, hoewel het me niet had moeten verbazen, want dit was de reden dat ik de voorverpakte opgerolde tussenvullingen had afgezworen. Op de verpakkingen staat vaak iets van de vulling een dag van te voren uitgerold laten liggen, zodat hij weer in zijn originele vorm kan trekken, nou, misschien wel in Amerika, land van de Botox, maar niet bij mij.

Omdat er geen land mee te bezeilen was, en weggooien altijd nog een optie is, heb ik de vulling in de wasmachine gestopt, een spoelbeurt met een beetje wasverzachtiger, op 30º en met 1200 toeren centrifugeren. Daarna in de droger op tere weefsel programma, en ziedaar, nog niet perfect maar toch wel bruikbaar nu. Je ziet op de foto goed dat hij wel flink was gekrompen, of was het zo dat de vulling flink was uitgerekt door het stevig opgerold zitten? Normaal krimpt hij amper, als hij van de rol af komt. (ik was nooit de vulling voor het sandwichen, maar zodra de quilt af is, gaat hij in de wasmachine op 30º en in de droger, met 2 tennisballen om lekker op te kloppen.)

De vulling was nog klam, en ik heb het nog een paar uur laten uitrusten op de achterkantstof. Het hangmatje was wel heel erg verleidelijk voor Zopje, maar met mij in de kamer durfde hij het gelukkig niet aan. Voordat ik de top er op legde, heb ik de spanning van de vulling afgehaald door het omhoog te wapperen; door het wapperen maakt de vulling kleine golfbewegingen zodat-ie los komt van de ondergrond en weer zachtjes neerkomt.

Photobucket

Je kunt natuurlijk de kreukels er uit wrijven en glad trekken, ziet er lekker strak uit en met het sandwichen ga je nergens last van hebben. Maar o wee als je de boel dan losmaakt van de latten, dan ben je in de aap gelogeerd! Want de vulling trekt weer in zijn originele vorm, en trekt de lagen stof met zich mee, zodat je een plissé quilt hebt. Is mij 1 keer overkomen, en dat was erg genoeg qua werk (alle takkertjes er uit halen, opnieuw opspannen en weer opnieuw beginnen) om het nooit meer te doen.

En nu ga ik lekker spelen, doorquilten op de machine. Welk patroon? jahaaa, dat verklap ik nog niet (ik weet het dus zelf ook nog niet), hoewel ik wel erg gecharmeerd was van dit speelse patroon op de blog van piecenquilt. Probeer het eerst uit op papier, tekenen zonder dat het potlood van het papier loskomt, en zodra je de hang of it hebt, in goed Nederlands, dan leg je dit papiertje rechts van de naaimachine als spiekbriefje, terwijl je gewoon gelijk gaat beginnen.

*1 'Joost mag het weten', daar mee wordt de duivel bedoeld (wist ik niet, ik dacht Joost van den Vondel). Eigenlijk was het Joos, en hij was een Chinese godheid; maar wat in de ene religie een god is in een andere religie vaak een duivel.

*2 'In de aap gelogeerd zijn' komt hoogst waarschijnlijk af van heel vroeger,toen er een herberg was die De Aap heette, en waar het slecht toeven was.

Al deze wijsheden komen van onzetaal.nl , ik vind het gewoon leuk om na te denken (joh) over waar de uitdrukkingen vandaan komen. Ze hebben ook een weblog, leuk om op rond te neuzen, jammer dat er geen quilts op staan.

0 gedachten over “Ieks, rampzalig

 1. Marianne de Baat

  Dat is balen van die kreukels,heb laatst ook een verpakking gekocht omdat ik het niet aan de rol kon kopen nou die ene dag uithangen is nu al een maand geworden dat komt dus echt niet goed,wel een idee zeg om het te wassen ga ik ook doen,groetjes Marianne.

 2. miranda sol

  Hmmmm, misschien lopen de vullingen en lapjes in Amerika iets harder dan hier? Want om eerlijk te zijn heb ik buiten wat weg te vouwen plooien nooit problemen gehad daar….maar ja, ik heb er ook maar ongeveer 3 afgemaakt daar…hahaha, zegt de “ervaren” quiltster in mij

 3. Judith

  Iek dat is echt een rotprobleem en even schrikken, gelukkig wel goed gekomen. Leuk patroon voor het doorquilten trouwens

 4. goof

  Jeetje, dat ziet er heftig uit,… sta net op het punt, niet nu maar morgen, om een zakkie te halen,…

  Ik heb liever Hobbs in een zakkie, omdat ik het idee heb dat de Hobbs op een rol, dunner is, doordat het nu net op een rol zit, en daardoor al heel erg uitgerekt is,…

 5. jolanda

  Hoi!! Bedankt voor de link naar de blog waar ik iets meer over freeser papier kan vinden!! Alle tips zijn welkom voor zo’n beginneling als ik 😉
  Gelukkig dat ik dit probleem niet had met de vulling die ik vorige week gekocht heb… ik had echt niet geweten wat ik zou moeten beginnen hoor. Hopelijk komt het allemaal goed bij jou, maar zo te zien gaat dat vast lukken. En nu ga ik eerst eens gauw kijken hoe die Spinning Wheel er eigenlijk uitziet hahaha.
  groetjes, jolanda

 6. Anita deR

  Gelukkig dat je alles weer een beetje goed hebt gekregen. Ben benieuwd naar het quiltresultaat.
  Ga in ieder geval even op de taalsite kijken, wil wel eens weten waar “maak je borst maar nat”vandaan komt. Had ik met de dokter vraagtekens over.

 7. Hilde

  Oh, zo herkenbaar dit verhaal! Wat slim om hem te wassen, goede tip. Hier in Brazilie weet ik nog niet hoe de vullingen eruit gaan zien. Hobbs ben ik in ieder geval (helaas) nog niet tegen gekomen. Bedankt voor de tip die je achterliet op mijn blog. Ik zal eens kijken of ik het BSR voetje een ‘poetsbeurt’ kan geven! Maar jij schreef al wat ik dacht: ik kan het ook best zonder doen! ;-))

 8. Dorien

  Tjee Shirley, wat een pech, maar gelukkig is het toch nog goed gekomen. Ik zie dat je weer leuke stofjes hebt gebruikt, ze blijven schattig die jaren 30 stofjes. Heel veel groetjes van Dorien