Het mes er in gezet

Oke, eerst allemaal dit liedje aanklikken, en dan pas verder lezen. Heerlijk!! Voelen jullie het ook in de onderbuik, of heb ik dat alleen?  Nog even en ik bespring mijn ventje, of de kids nu wel of niet al slapen.

Het moment waar ik altijd een beetje huiverig voor ben, na het doorquilten het mes in de randen zetten, alles mooi recht en de hoeken haaks, spannend, want in hoeverre is het door het doorquilten gaan vervormen?

Photobucketdus een diepe zucht en snijden maar. Deze quilt is gemaakt door mijn moeder, de mijne is nog in de losse blokjes fasePhotobucketen het viel me 100% mee, zoals gebruikelijk een werkje van nog geen kwartier; waarom zit ik daar soms een hele dag tegen aan te hikken?! Vooral bij quilts die -zoals deze- met een opvallende kleur smalle border tegen de buitenste brede border is afgewerkt, vallen onregelmatigheden zo op, zoals niet haakse hoeken of niet rechte lijnen, maar bij deze -hoera- ziet het er prima uit!

Je kan vervorming in de hoeken voorkomen door tijdens het quilten op te letten dat  je de quilt niet diagonaal uitrekt, en helemaal al niet naar de hoeken toe. Dit is waarom ik zelden (of nooit) diagonaal te werk ga tijdens het doorquilten, altijd van links naar rechts of van boven naar beneden, en dan vast wel eens af en toe een hop-over diagonaal, maar dan ook af en toe en niet continue. En zorg ook voor een gelijkmatig patroon, dus niet meer of minder quiltwerk in de hoeken doen. Ooh, je zou haast bang worden om er aan te beginnen, niet doen. Vooral veel kilometers maken en plezier er in hebben. Begin met quilts die je na het doorquilten gewoon huppetee haaks en recht kan snijden, zonder dat iemand kan zien dat je linksboven meer af heb gesneden dan rechtsonder.

Op de weblog van Leah kan je leuke doorquilt patronen vinden, als je op de link klikt kom je bij dag 1 van haar 365 oefeningen. Ik vind ze vrij intensief en zou ze op deze manier nooit gebruiken voor een grote quilt, te intensief, kost veel te veel garen (normaal ben ik 1 klos van 500 yard voor bovenop kwijt voor een royale 1 persoons quilt) en ook zal de quilt te hard aanvoelen om behagelijk onder te liggen. Maar als je de patronen die ze gebruikt veel groter maakt, door meer ruimte tussen de lijnen te nemen, dan komt het al beter uit. Wat ik meer ruimte noem? Nou, 1 tot 2 inch tussen de blaadjes, krullen, sterren, hartjes, meanderlijnen, etc. Ik haal vaak inspiratie bij de longarm-quiltsites, zoals deze van Quilting Hideaway

 

Nog even zwijmeen hier was Neil Diamond 60, wat een stem, kippevel! (bouwjaar '41) Hey sis, brings back memories?

En dan deze voor mijn broers, beetje ruiger werk

of moet het nog ruiger? Kan hoor, deze in de auto en lekker meedoen; moet je de mensen naast je in de file zien kijken LOL zo heb ik een keer zware indruk gemaakt op jonge gasten,  toen ik -wachtend bij de boot Kruiningen-Perkpolder- dit nummer vanaf een casettebandje afspeelde, met 3 koters (van 4, 9 en 10) in de auto die het ook helemaal te gek vonden, en mee zaten te gillen, vooral op het einde gingen we uit onze dak. Een man kwam naar ons toe, niet om te vragen of het zachter mocht, maar om te vragen welke radiozender ik op had staan. You rock mama.

0 gedachten over “Het mes er in gezet

 1. Astrid

  Oooh..die quilt van je moeder is prachtig geworden Shirley. Eehh…ik zal wel weer iets niet goed doen maar ik knip het zaakje gewoon altijd recht. Teveel aan achterkant en tussenvulling wegknippen en klaar is kees. Maar ja…ik ben dan ook geen echte quiltster.

  En Neil Diamond…mooi hè? 1 liedje speciaal…..nl september morning. http://www.youtube.com/watch?v=_cPSts6KMbs Dat werd op onze bruiloft als eindlied gespeeld. We zijn uiteraard in september getrouwd.

 2. Berna

  O Shirley wat een heerlijke muziek! Ik heb m’n boxjes wel even voluit gezet hoor! September Morning werd ook gedraaid op de bruiloft van mijn zusje toen ze het gemeentehuis in kwamen. Kippenvel!
  De quilt van je moeder is een plaatje. Ik zal je tip over diagonaal quilten onthouden. Heb er nooit zo op gelet maar eerlijk gezegd is het me ook nooit opgevallen dat de quilt scheef trok met diagonaal quilten.
  En sorry als ik niet op elk berichtje reageer maar jouw blog wordt niet bijgewerkt in mijn bloglijst. Je blijft maar onderaan staan met de melding dat je 3 maanden geleden je laatste logje schreef. Enig idee hoe dat kan? Ik moet er dus actief aan denken je blog te opnenen en dat schiet er nog wel eens bij in.

 3. Else

  Zucht gelukkig het is goed gegaan, zag je helemaal staan zwaaien met je rolmes op de rockmuziek(lol) Schitterend de quilt van je moeder, en met die van jou komt het vast ook goed. Fijne dag, Else

 4. Renske

  O, gezellig Neil Diamond. Ben er ook een grote fan van. Hij heeft zo mooie zware zwoele stem. 😉
  Mooie quilt van je moeder. Handige tip en uitleg over diagonaal doorquilten. Als het ooit zover komt, dan kan ik het hier terug lezen.