Heftig allemaal

Wat een akelige angstige tijd is dit, ik loop net als iedereen denk ik met mijn ziel onder mijn arm, je voelt je zo machteloos tegenover deze onzichtbare vijand die zoveel slachtoffers maakt.
Gistermorgen kwam de de nieuwsbrief van Quiltshop Leur binnen met de oproep van de thuiszorg om mondkapjes te maken. In de nieuwsbrief staat een link met de beschrijving van een gevoerde full face masker waarvan de zijkanten open blijven zodat hier een filter ingeschoven kan worden.

In de nieuwsbrief stond dat het opgegeven patroon krap was en dat je vooral de grootste maat moest nemen, en ik besloot bij het zien van het patroon om een ander door artsen ontworpen patroon te gebruiken, bijna exact hetzelfde maar dan groter, ik heb het van free sewing.org gehaald, delen mocht, klik hier en neem ook hier de grootste maat, en knip zonder naadtoeslag. Ik heb alleen voor de zijkanten voor de buitenkant 3 cm naad aan geknipt, en niet voor de voering. Voor het in elkaar naaien volg ik wel gewoon de beschrijving van de PDF in nieuwsbrief van Quiltshop Leur, ik maak in de onderkant bij de ^ wel een inknipje zodat het na het keren mooi valt. Van het free sewing.org patroon had ik vorige week al een tiental maskers gemaakt voor een andere vrager, de pasvorm is erg fijn en gaat ook tot aan je adamsappel/evapeertje, en het sluit goed aan.

Ik heb de lintjes zelf gemaakt, 1 meter lange stroken van 1 inch (of 2,5 cm) breed gesneden, al strijkend door de Clover biaisband maker getrokken en dubbelvouwend dichtgenaaid. Deze smalle bandjes trek ik door de tunnels,
7513E806-786A-4AB0-9631-81F5BEF6EB62

706E9BA8-6C12-44F1-9CB2-BD5D7D2746DE
ik meet dan voor het deel dat onder de kin valt een lengte van 40 cm en boven de neus 50 cm, en zet het lint met een paar heen en weer steken van de naaimachine vast.
1D34AC02-C789-47A3-AB7D-D188719CB2DD
En zo maakte ik er 9 in twee uur tijd van groene en gele katoen
00C455CB-7B1B-47A6-A6A6-BC2171F84335
En vandaag ga ik gewoon verder, stof zat, even goed voorkrimpen, en als je met het glad strijken de goede kanten op elkaar legt, dan heb je na het knippen gelijk paartjes klaar voor het naaien. Geen batiks gebruiken, houd maar eens twee lagen hiervan tegen je gezicht en probeer dan maar eens te ademen. 
Oh en waarom lintjes ipv elastiekjes? Deze maskers zullen heel veel gewassen worden op hoge temperaturen, en niet alle elastiekjes kunnen daar tegen. Plus het feit dat met lintjes vastknopen fijner is voor brildragers.

8 gedachten over “Heftig allemaal

 1. Hennie Kwakernaat

  Dank je wel Shirley, hier hebben we iets aan.
  Heel veel groetjes en blijf gezond.
  Hennie Kwakernaat.

 2. Yvonne aka sommeke

  Heel heftig en het dringt maar niet tot me door … komt waarschijnlijk omdat mijn wereldje al enkele weken erg beperkt is?

 3. Truus

  Pas goed op jezelf en je gezin en blijf gezond!
  Kom eigenlijk nergens aan toe-niet omdat ik het druk heb, maar voel me zo onwezenlijk en uit mijn gewone ritme.
  Succes met de mondkapjes naaien en blijf gezond!!!!!
  groetjes, Truus uit Drenthe

 4. Renske

  Dank je. In Israel raden ze trouwens drie dichtgeweven lagen aan en ook hier is de mogelijkheid om een filter in te schuiven.

  1. Shirley

   Hallo Renske, Er worden heel veel verschillende adviezen gegeven, dicht geweven is ook maar een vaag gegeven, ze zouden dan de draden per cm moeten opgeven. De thuiszorg vraagt nu specifiek om dit soort kapjes waar ook een filter in gestopt kan worden, ze weten dat dit geen 100% bescherming geeft maar het is beter dan niets.

 5. inge

  goed bezig Shirley. we kunnen echt mensen helpen met het maken van maskers. en inderdaad iets is beter dan geen bescherming!

 6. mieke

  Oooohhhh ppppffff , vandaag een mondkapje opgehad. Dit model zoals hierboven.
  Stil zitten en niet praten , prima , geen probleem.
  Maar met praten sloeg mijn bril aan en het kapje sloeg steeds tegen mijn mond aan , met inademen .
  Ik kreeg veel te weinig lucht en werd kortademig en benauwd.
  Gaat het wel mevrouw ? Nee , zei ik. O , doe het maar gauw af .
  Toen kreeg ik een papieren kapje , zo’n ding met plooitjes van links naar rechts. Ik ga die maar n’s maken . 1 en dan proberen.
  Ik had een stevige katoen , 2 lagen en een dubbel gevouwen tissue ertussen.
  groetjes Mieke

Reacties zijn gesloten.