Hangen

Ik wilde eens wat anders proberen met het maken van de ophangsleuf voor de muziekquilt, en ipv twee losse stroken maakte ik er eentje met een gat in het midden, simpel en effectief, waarschijnlijk zullen velen dit al zo doen.
IMG_0293
Het latje dat door de sleuf moest komen vond ik in de garage, ik zaagde hem op maat af, schuurde de zaagsneden glad , links en rechts van het midden boorde ik twee gaatjes (tip: leg een plankje onder het latje tijdens het boren, bij het rechter gaatje heb ik het wel gedaan, nadat ik het lelijke rafeltje zag bij het linker gaatje toen ik het latje omdraaide). Een dun ijzerdraad was zo door de gaatjes geduwd
IMG_0292
en de uiteinden in elkaar gedraaid, ik liet het ijzerdraad een lusje vormen zodat het ophangen makkelijker ging,
IMG_0291
en klaar! Ik had de sleuf al gelijk met de bies aan de bovenkant van de quilt vastgenaaid, en hoefde nu alleen nog de onderkant vast te naaien met de hand. 
IMG_0294
In de kopse kanten had ik twee schroefoogjes gedraaid, geen idee waarom eigelijk, want de quilt zou aan 1 haakje gaan hangen. Gewoon omdat ik het kon zeker, wat moet ik anders met al die schroefoogjes? (ik heb er een stuk of 50).

Maak ik iemand blij met de uitleg hoe ik het gat in de sleuf heb gemaakt? Anders moet je maar gewoon weg zappen, op naar de volgende blog. Hier komt-ie:

Neem de ophangsleufstof, leg het met de goede kant boven, bepaal het midden waar je de opening voor de ophanglus wilt hebben (blauwe stippellijn), en leg hier een stuk katoen op (wit op de tekening) dat niet meer dan een kwart inch groter is dan de gewenste opening. Dit stukje stof heb je eerst rondom met een zigzagsteekje afgewerkt om rafelen te voorkomen.
Speld het stukje vast op de goede kant van de ophangsleufstof, en naai nu rondom (blauwe stippellijn). Knip het stuk in het midden van dit witte lapje uit op ruim een kwart inch van het stikwerk (rode lijn), en knip in de hoekjes in tot vlak tegen het stiksel. Knip niet in het stiksel.
sleuf1
Sla nu de witte stof met zigzagrand over de afgeknipte rand om naar de achterkant van de ophangsleufstof, vouw de naadjes plat, zet ze met speldjes vast op hun plaats en naai het vast op een kwart inch van de rand af (rode stippellijn). 
sleuf2
IMG_0293
Maak een zoompje aan de korte kanten van de strook en vouw de strook nu in de breedte dubbel (zwarte stippellijn) met de goede kant naar buiten in het zicht. Naai de bovenkant vast onder de bies en naai de onderkant met de hand vast met de ophanglat er in, je zorgt hierbij dat de onderkant van de ophangsleuf tegen de quilt glad ligt, de bovenkant die over de lat gaat heeft meer ruimte nodig
IMG_0294

Eén gedachte op “Hangen

  1. Truus

    Handig deze manier van ophangen.
    Voor een kleine quilt gebruik ik een plastic ‘lat’ waarmee je de luxaflex dicht draait. Deze is hol en daar doe ik een ijzerdraad doorheen om op te hangen.
    Goed weekend
    groetjes, Truus uit Drenthe

Reacties zijn gesloten.