geurig

Nadat ik Suzanne bij school had afgezet reed ik door naar het tuincentrum vlakbij, op zoek naar een Whisteria (foto is van vorig jaar in onze oude tuin) Whisteria en een paar blauwe Campanula’s, -de bodembedekkende soort-Campanula2 maar ik kon ze niet vinden, teveel afgeleid door allerlei bloeiende geurende planten. Toch kwam ik met 2 Campanula’s thuis, maar dan de hoge soort in het wit. In onze oude tuin heb ik ze zat staan, maar in die hoek staan ook heel veel onkruiden die ik liever niet hier in de nieuwe tuin wil hebben. Ik heb de nieuwe aanwinst bij de taxushaag links van Cupido geplant, steekt heel mooi af daar.

Ik werd aangetrokken door de geur van Jasmijn, de Trachelospermum jasminoides Trac_ja5 en het blijkt dus een klimmer te zijn ☺ en nou moet ik dus op zoek naar een geschikte klimplek; het is trouwens niet een echte jasmijn, maar ruikt minstens zo lekker. Hij zat op een paar plekken vol met wollige dopluis, en toen ik de verkoopster hierop wees en vroeg of ik korting kreeg op deze plant, liep ze naar de baas; er ging 4 euro vanaf. Thuis heb ik de plant op afstand van de andere planten helemaal afgepoetst met brandspiritus en de aangedane blaadjes gelijk afgeplukt en bij ’t huishoudelijk afval gegooid. Wolligedopluis_170x170

Trac_ja4 volgens de beschrijving is het een makkelijke klimmer maar kan een boom totaal overwoekeren, of zou dit enkel voor warmere klimaten gelden? Misschien beter even wachten met planten tot de pergola staat.

En voor naast de zijdeur van de garage -waar een lege plek van 1m² is naast de hoge bamboe heb ik nog 2 Budleija’s gekocht,Buddwhite  ook wel de vlinderstruik genoemd, een roze- en een wit bloeiende.

Ze waren bespottelijk goedkoop, net als de roos ‘La Reine Victoria’, Lareinevictoria300 die haar weg ook naar mijn winkelwagentje wist te vinden. Ze geurde zo zalig, en de bloem is zo mooi -haast antiekerig- dat ik het niet kon laten lopen. Ik heb er een mooie plek voor gevonden vlak bij de keuken, en laat daar nou nog ruimte zat zijn voor nog 2 of 3 van deze beauties ☺ zo naast de buxus staat dit heel mooi en ze bloeit ook lang, van juni tot aan de vorstperiode. Heeft wel steunmateriaal nodig, kan ook niet anders met zulke dikke bloemen.

Er stonden meerdere blauwe regens met verschillende namen, dus ik heb die nog niet gekocht; eerst zeker zijn dat ik de naam van een geurende weet, anders vind ik het al een stuk minder leuk. Ik hou niet alleen van kleur maar minstens evenveel van geur in de tuin, wie niet?

Kijk, dit vind ik nou een mooi idee voor in de tuin aan de zijkant, dus aan de kant van het plantsoen tegen de beukenhaag aan, er net bovenuit, het plaatje komt van deze site.Blauwe14  Ik zie het al helemaal voor me ☺

0 gedachten over “geurig

  1. inge

    ik hou ook wel van geur, maar als hooikoortspatiënt vind ik het toch zalig dat onze tuinman daar rekening mee hield bij de aanleg. niet alle ‘lekkere’ geuren zijn immers veilig voor mij

  2. Marjon

    Hop is ook een hele mooie klimmer. Je krijgt hem alleen nooit meer uit je tuin als je hem eenmaal hebt. Vervelend van je rug !! Je houd het toch allemaal wel heel goed in de gaten he ?