Altijd leuk als de schapen in de buurt staan als levende grasmaaiers, je hoort ze al van verre eten, ze zullen hier een paar dagen staan.
Snel naar huis voordat de bui lost barste, ik had zondagmiddag geluk dat ik met de ruim twee uur durende wandeling geen druppel regen voelde, terwijl het ervoor en erna flink regende. Maandagochtend brak het zonnetje door en verlichtte de vuurdoorn
Schuifpui open en even naar buiten, het ruikt altijd zo lekker als het heeft geregend. Ik zag de sereh staan die aan het verzuipen was, toen ik het water uit de pot goot rook het naar rottende wortels. Ik haalde hem uit de pot en sneed de plant in een paar delen, de dikste stengels knipte ik vlak boven de grond af, deze gaan in de diepvries voor later.
verse sereh is heerlijk in noedelsoep. Ik knipte het blad korter en halveerde de wortels en zette ze in verse luchtige potgrond, nog even de andere buitenpot schoonmaken en dan mogen ze binnen om achter het raam in de zon en met de voeten op de vloerverwarming om zo lekker verder te groeien.
Helaas was de zak met potgrond bijna leeg, anders had ik de potten wel hoger opgevuld.
De pan heeft maandag alweer wat lekkers mogen maken, deze foto was nadat alles was aangebraden en voordat de druk er op ging
En twee uur later zaten we met gemengde gevoelens hiervan te smikkelen, ik had het recept gebruikt dat in het slow cooking boekje stond wat ik bij de pan had gekocht, gewoon Hollandse stoofvlees. Ik had geen kruidnagelen meer in huis en had een theelepel van dit potje gebruik
Lekker hoor, alleen moesten er ook twee eetlepels appelstroop bij (why?) en dat maakte het te zoet vonden we, dus vandaar gemengde gevoelens, het was wel lekker maar te zoet. Tja, weer wat geleerd. En we vonden het vlees iets te stevig, ondanks dat het langer opstond dan het recept aangaf; stoofvlees urenlang aan de pruttel in de (slowcooker) crockpot is zo zacht, dat smelt haast op de tong. Nu kan dat slow cooken ook met deze crockpot express, dus ga ik dit de volgende keer proberen. En anders hiervoor voortaan de crockpot gebruiken die nu nog in Amsterdam is.
Ik had gelezen dat je de deksel na het openen van de pan rechtop in een vakje in de bovenrand van de pan kon steken zodat je je handen vrij had. Hiervoor zat aan de deksel dit uitsteeksel
Het was even zoeken, recht boven het lekbakje. De gleuf is daar iets smaller, zodat de deksel iets naar achteren kantelend blijft hangen en het water van de deksel hier mooi in kan uitlekken.
Handig.
En terwijl het eten nog zakte zocht ik de juiste garens bijeen om een kerstquilt voor een klant door te quilten; het grijzige superdunne decobob voor in de spoel, de kleur lijkt donker maar zal echt niet opvallen. En ik ga de linkse klos gemêleerde garen gebruiken, rechts viel af, de donkere delen waren toch iets te donker.
De gemêleerde rode garen zal het vast heel mooi doen in de border, er zit een mooie glans op
Hoe ik het ga doorquilten? Ik heb al een idee, ik ga even een stukje in het klad proberen, op een oefenquiltje, maar het zou fijn zijn als het deel binnen de rode border vandaag al af kwam, en de border de dag er op. Altijd gevaarlijk om zoiets hardop te roepen, living on the edge ?
De vuurdoornen steken wel mooi af met zo donkere achtergrond.
De citroengrasstengels lijker zachter dan de stengels die je in de supermarkt koopt. Ik ga dat ook eens een keertje doen. Binnenkort ga ik een stukje gemberwortel wel in een pot ga zetten. Deze had ik al apart gezet en daar is nu een stukje groen uit gaan groeien.
Jammer dat het recept zo zoet was, maar je kunt dat nu ook naar eigen wens aanpassen. Zat er ook iets van zuur in, azijn of citroensap? Dat helpt ook om het vlees zacht te krijgen en het heft de zoete smaak iets op.
Geef die rode draad niet af tijdens het wassen? Weliswaar wordt het op rode stof gebruikt, maar kan het niet uitlopen of zoiets?