Geen paniek

Ik had mezelf twee weken geleden nog hardop gelukkig geprezen dat we nog geen last hadden van de buxusmot toen Monique mij haar aangevreten planten liet zien, dat moet je natuurlijk nooit doen als je geen hout hebt om op af te kloppen, dat is de goden verzoeken! Thuis gekomen bekeek ik ter bevestiging van mijn geluk de buxusplanten in de achtertuin wat beter,
IMG_0179
ooh nee, het zal toch niet?
IMG_0178
Even verder zoekend zag ik dit mormel op de grond vallen,
IMG_0175
een pop van de buxusmot, en na nog wat zoeken zag ik een grazende rups, en nog een en nog een šŸ™
IMG_0180
Dju. Ook in deze joekel van een heg.
IMG_0177
En toen ik in de voortuin de schade opnam in de 19,5 meter lange heg
IMG_0181
IMG_0182
wist een voorbij lopende buuf me te vertellen dat de hele straat er al een tijdje last van had, er werd gespoten en gerooid, zelf had ze een middel vanuit Duitsland besteld en gingen hiermee aan de slag. Ik wist dat dit volgens de natuurkenners dweilen met de kraan open was, en dat het ook heel schadelijk was voor de natuur, zeker nu alle vogels nestjes hebben, maar hield dit voor mezelf. Jammer van de tegen de heg aangroeiende Knipneusjes
IMG_0433
Onze vaste hovenier Ossenblok kwam vorige week om de schade op te nemen en een afspraak te maken, hij bevestigde dat weghalen het enige logische was; stel dat ze een snoeibeurt overleven, dan zitten de rupsen er volgend jaar gewoon weer in, want de larven overleven de winter. Hij vond mijn idee leuk, ik wil er Euonymus fortunei ‘Emerald’n Gold’ neerzetten, een bont struikje die je strak of minder strak kunt snoeien, in het voorjaar bloeit en besjes heeft. En in de achtertuin wil ik voorlopig niks voor in de plaats van de buxus zetten, volgens mij is dit ook niet nodig.

Hij heeft het alleen superdruk (nu al helemaal vanwege de buxusmot), hij probeert voor ons een gaatje te maken in juni; ik zal wel wat voorwerk doen zodat ze zich echt alleen maar bezig hoeven te houden met de haag uitgraven en afvoeren, dit scheelt hun tijd en ons geld. Dus ga ik komende week split dat tegen de heg aan ligt wegschuiven, en zodra ze aan de slag gaan hoef ik alleen nog maar het worteldoek opzij te klappen en dit tot ver over het split af te dekken met zeil, zodat ik niet van vooraf aan kan beginnen. Ik zal zien of ik de sedums (die bruine vetplantjes in het split) kan sparen, vast wel,  het zijn sterke planten.
IMG_9934
Onderstaande foto’s zijn eergisteren genomen, de heg staat er nog steeds
IMG_0427
al zitten er hier en daar grote kale plekken in. Het is voor een goed doel moet je maar denken, ik zag gisteren een hele kudde jonge meesjes uitvliegen en al kwetterend achter hun ouders aan vliegen, ze hebben hun buikjes lekker kunnen vullen met onbespoten insecten, en mogen nu nog steeds van ons kruipend buffet genieten.
IMG_0430
Het splitgedeelte richting de oprit zit vol met geraniums en onkruid (die ik er zo uit kan trekken), en uitgebloeide bloembolletjes, deze zal ik ook voorzichtig wegscheppen.
IMG_0428
OMG wat een puinzooi, je kijkt er even een maand niet naar en hoppa, vol! Gelukkig is dit niet het deel dat ik had gezeefd.
IMG_0429
Aan de straatkant is de tuin afgezet met een betonnen border
IMG_9192
dus als de buxus er uit is rijden de auto’s de tuin niet in, dus hoeven de nieuwe planten er niet gelijk in, misschien beter te wachten tot na de zomer.

6 gedachten over “Geen paniek

 1. Mieke

  Ooooh wat n ellende.
  Ben blij dat wij geen buxus hebben.
  Succes. Over n paar maanden heb je weer een mooie tuin.
  Grtjs Mieke vd Burg

 2. Yolanda Westerveld

  Vreselijk,zo n mooie haag. Bij mij is ook alles weggevreten.
  Sterkte!

 3. Ineke

  Wat jammer toch! Maar zo krijg je wel weer een andere tuin. De nieuwe heg die je wil planten, hoe hoog wordt die of kun je dat zelf bepalen? En blijft het groen of rood in de winter?
  Fijn weekend85

 4. Truus

  Oh ik durf nu niet in mijn buxusbol en heg te kijken –ze zien er nog groen uit. ..
  Even struisvogelpolitiek ?
  Zonnige dag
  groetjes, Truus uit Drenthe

 5. Jeanette de vries

  Ik heb de moed ook opgegeven. Denk er maar even niet aan hoeveel werk de inmiddels meer dan 20 hele grote bollen hebben gegeven en mijn haagjes en…… Diverse nestkastjes zijn bewoond, dus.. Zag met pijn in mijn hart de overburen wel met een grote spuit rond gaan. Het positieve is dat Ik me veel werk bestaat omdat Ik de bollen niet meer mooi rond hoef te snoeien. Vond Ik een rotklus.
  Ben heel benieuwd naar jouw vervangende struikjes. Ga dat even aanzien.
  Succes met alles.

 6. Anne Marieke

  Je hebt groot gelijk! Dat spul dat wordt gespoten doodt hele nestjes mezen en je kunt blijven spuiten want de volgende generatie komt er alweer aan. Alsje er zo veel hebt als jullie en wij, is het vechten tegen de bierkaai. En ik wil zeker niet spuiten.

  Als de plaag hier aankomt, gaan onze buxussen er ook uit. Alleen jammer dat de hele indeling van de tuin erop gebaseerrd is.

  Ik kijk dus met belangstelling mee met hoe het bij jou gaat worden.

Reacties zijn gesloten.