Echt niet meer.

Toen ik iets van een half jaar geleden over straat liep met de collectebus voor het longfonds, werd ik aangesproken door twee mannen die vroegen of ik in oktober ook voor de Nierstichting wilde collecteren. Ze kwamen net van een vergadering af, en kwamen collectanten te kort, ze lieten hun papieren zien van de Nierstichting, Daar ik niet de beroerdste ben stemde ik in, gaf mijn contact gegevens door en ondanks de hitte en het feit dat de avondvierdaagse gaande was, haalde ik in drie avonden ruim €175,- op voor het longfonds.

Afgelopen week mocht ik dus voor de Nierstichting rond gaan met de bus, ik kreeg een paar straten toegewezen in een buurt waar de verzorgde voortuinen en onderhouden huizen op de vingers van één hand waren te tellen. Armoe troef, het afvoerputje van wijk, en het verbaasde mij dan ook niet dat van de ongeveer 200 deuren waar ik aanbelde niet veel mensen open deden, velen zagen me wel staan maar bleven zitten. De mensen die wel open deden keken niet vrolijk bij het zien van de collectebus, ze hadden geen klein geld in huis zeiden ze (en dat is normaal want tegenwoordig gaat alles via pinpas of mobieltje) , maar als ik ze wees op de mogelijkheid om geld over te maken met de QR code of via een sms’je, zeiden ze dat hun telefoon dit niet kon.

Ik heb het wijzen op andere betaalmogelijkheden maar opgegeven, want nee is ook een optie; ik snap dat het niet leuk is als je elke week door een ander goed doel of stichting of fonds gestoord wordt terwijl je geen nagel hebt om aan je kont te krauwen.  Ik kreeg alleen steeds meer moeite met mensen die echt asociaal gedrag vertoonden en mij als de vijand zagen, jemig, ik liep hier niet voor mijzelf. Ik had het afkatten, deur dichtslaan of gewoon negeren na 1,5 uur wel gehad, ik voelde me met de minuut ellendiger worden en begon het me persoonlijk aan te trekken. 

Toen ik maandagavond de bus inleverde, en we samen de inhoud telden, schrok ze van het bedrag, amper €35,- had ik opgehaald. Zo laag had ze het niet eerder meegemaakt, maar dit was dan ook de eerste keer dat ze van de organisatie deze straten had doorgekregen. Ze zou mijn ervaring doorgeven en zorgen dat ik de volgende keer gewoon in mijn eigen wijk kon collecteren, maar ik heb bedankt voor een volgende keer, ik vond het te deprimerend en wil ook geen eigen wijk lopen. Ik heb mijn best gedaan en ben van mening dat collecteren met de bus aan huis niet meer van deze tijd is.

5 gedachten over “Echt niet meer.

 1. Francien

  Ik ben het helemaal met je eens. Ik had ook een soortgelijke ervaring en sindsdien collecteer ik ook niet meer. Het is inderdaad niet meer van deze tijd!

 2. Ria van Slingerland

  Shirley , ik las zojuist mijn eigen verhaal. Nierstichting, niet genoeg collectanten, doe ik dan wel, deur dicht slaan of gewoon laten staan, enz. Enz. Toen ik vorig jaar mijn bus inleverde heb ik dat ook meteen aangegeven en gezegd dat ik dat niet meer ging doen. Toch belde de cooordinator me dit jaar weer om te vragen om toch te collecteren. Soms is nee zeggen moeilijker dan ja zeggen maar ik heb toch nee gezegd. Ik was het zo beu en ook ik kwam tot de conclusie dat het niet meer van deze tijd is.
  Toen bij ons de kinderen nog klein waren en er eens aangebeld werd ivm collecte en mijn middelste zoontje van ong 7 jaar (nu 42) opendeed, riep hij luidkeels door het huis: “ mam, er staat een bedelaar voor de deur!!!” Zo voelde ik mij toen ik voor het laatst collecteerde!

 3. Truus

  Daarom ga ik ook niet meer met de bus rond al is dat ook lastig als je met een stok loopt.
  Maar steeds nee krijgen is ook deprimerend.
  Bovendien geef ik zelf ook niet aan elke collecte-doneer al zoveel via maandelijkse giften
  Gezellige dag
  groetjes Truus uit Drenthe

 4. Jeanette de Vries

  In Schaijk is het de laatste jaren zo geregeld, dat we van de gemeente een brief krijgen met alle goede doelen die mogen collecteren.
  Je bepaalt voor jezelf het bedrag dat je wil schenken en dat kun je bij één doel aanvinken of verdelen overmeerdere.
  Dan is er een tijdstip (een paar dagen) aangegeven waarop de envelop wordt opgehaald.
  Ideaal! Werkt perfect.

 5. mieke

  Dat is inderdaad niet meer van deze tijd.
  Ik heb het jaren in mijn eigen wijk gedaan. Omdat mensen me kenden , gaven ze iets . Maar mensen gaan ook nog al eens een keer verhuizen , daar kwamen veelal ‘ nee ‘ mensen te wonen.
  Een jaar of 5 geleden heb ik er ook al voor bedankt.
  Ik las deze week in ons plaatselijk weekblad een reactie van een collectant, voordat zij begint doet ze zelf een aantal knopen in de bus, die bus rammelt dus altijd.

Reacties zijn gesloten.