De sampler

Photobucket

De sampler, in 2002 als cursus gevolgd om te leren machinaal patchen, ik maakte toen wel al quilts op de naaimachine, maar wilde eens de kneepjes van een vakvrouw leren, van Fee Bricknell. Ik had voor lekker veilige stoffen gekozen 🙂 Gemixte stof, zoals batik en los geweven soorten door elkaar gebruikt, en als klapper een  opstrijkbare tussenvulling gebruikt, dat was toen net iets nieuws. Al deze factoren zorgen voor lastig door te quilten geheel, zie je draadspanning maar eens goed te houden als je van het een naar het andere deel huppelt. Het gebruik van de titanium naald nummer 90 was het eerste wat ik op de naaimachine zette, de coating op de naald vergemakkelijkt het doorglijden, en de siliconenvloeistof op de klos zorgde dat deze ook zo min mogelijk problemen (als afknappen) opleverde.

Het quilten van de sampler begint al vorm te krijgen.
Photobucket
de sterren heb ik ge-echo-quilt naar het midden toe, ik zal aan de buitenkant het echtoquilten voort zetten, foto komt later. Daar was ik jaren geleden al aan begonnen, zag ik, met transparant garen, waarmee ook de blokken allemaal al vastgezet waren (in de ditch) want het mocht vooral niet opvallen, ha, hoe anders denk ik er nu over; transparant garen gaat hem niet worden voor deze quilt.

De driehoeken heb ik gisteren getackeld, op 2 na zijn ze klaar, in een verenmotief. Nooit eerder een veer als deze gemaakt, nou ja, ik heb jaren geleden een klein quiltje met een priegelverenmotief gequilt, maar dat was meer een fantasieveer, een broddellapje, en in een kleur garen als dat van de ondergrond. Hoe anders is het nu,
PhotobucketPhotobucket
ik heb lichtgroen garen gepakt, waar een mooie glans op zit, en een hele dunne garen op de spoel, heb een paar keer gekeken naar dit Youtube filmpje, zoals deze hoe Patsy Thompson deze veren maken, en toen ben ik ervoor gegaan. Ook met het begin moet ik niet te veel neuzelen, het lijkt nergens op! (Zie linksonder), hoewel, zo vanaf de foto gezien valt het ook weer niet zo op.
PhotobucketPhotobucket
Na het opnieuw bekijken van het filmpje -ik zit haast met mijn neus op het scherm- zie ik waar ik nog beter op moet letten, namelijk het mooi in een punt terug laten komen van de veren, die er eigelijk als dikke of langgerekte druppels uit zien. En de boog rustig laten vloeien,en niet te ver door laten lopen in de punt, zie foto hier rechts boven.

Patsy’s opmerking, dat de veren juist moeten wisselen van vorm en maat om het geheel mooi levendig en geloofwaardig over te laten komen, vind ik wel heel fijn om te horen, past goed in mijn straatje 🙂

Ben je nog een maagd in het machinaal quilten, kijk en luister dan hier. Wil je blaadjes proberen, kijk dan op dit filmpje

Ik kreeg nog een vraag over het gebruik van siliconen (in een flesje) op mijn naaigaren, en waar je het kan kopen. Nou, op de Bernina website zie je bovenaan een smeerunit voor naaigaren, en daaronder het flesje. Het flesje heb ik in gebruik, de smeerunit viel al na een kwartier quilten van de machine af, en na herhaaldelijk opnieuw vastzetten is dit dus een duur grapje geleken voor 2 stukjes ‘vilt’ in een houdertje op een plakondergrond. De bedoeling is dat je een druppeltje siliconenvloeistof op de viltjes druppelt, en dan wordt het draad tussen deze 2 viltjes heen lopend gesmeerd,zodat er minder kans op breuk is.

Wat voor mij het beste werkt, (vooral bij wat oudere uitgedroogde garens die snel breken) is over de klos 3 dunne streepjes siliconenvloeistof smeren (of spuiten met een spuitbus siliconenspray van de Praxis of Gamma), van boven naar beneden. Hierdoor loopt het draad gesmeerd langs alle haken en ogen van de machine, en ook soepeltjes tussen de spanningsplaten door.  1 bus silonspray van de Praxis gaat heel lang mee, en bevat dezelfde vloeistof als het kleinere flesje van Bernina.
Photobucket
Het laat geen vlekken achter op de quilt, ik heb hier als eens een hele quilttop mee ingespoten (ongeveer 1 meter afstand tussen spraybus en quilt, en in de garage, omdat een tegelvloer of linoleumvloer spekglad wordt), het quilten door de vervelende dikke witte opdruk op de stof ging toen veel beter, en je zier van de siliconen niks, geen vlekje, geen gaten, geen centje pijn.

0 gedachten over “De sampler

 1. Francis

  Mooi allemaal! En bedankt voor de tips en informatie! Ik ben benieuwd wat je nog meer af gaat maken. Ben je ook met iets nieuws bezig?

 2. Willeke

  Bedankt voor alle tips. Ik vind je veren prachtig!
  Wat handig dat je klosjes garen zo gemakkelijk kunt behandelen dat de draad ‘soepel loopt’. Dat je er een hele quilt mee kunt bespuiten, keek ik wel van op!

 3. Gert

  Jeetje, wat ben jij lekker bezig zeg. De ene na de andere affo komt hier voorbij, volgens mij ben je geprikt door een werkbij ^_^ Veel plezier en succes ermee!