Blosjes

De meeste tijd van het maken van een quilt stop je toch in het uitzoeken van de stofjes, zeker als je de stoffen uit eigen voorraad wilt gebruiken, het is dan een uitdaging en de bakken, tasjes en kasten worden dan binnenste buiten gekeerd om net dat ene lapje te vinden. Voor Santa had ik zo’n speurtocht waarbij ik niet tevreden was over de beste keuze, bij het ene lapje leek het alsof hij te lang onder de zonnebank had gelegen,
IMG_5583  IMG_5584
bij het andere had hij door kunnen gaan voor een patient met leverontsteking, en daar worden we niet vrolijker van, je krijgt geen Ho-ho-ho gevoel van. Of juist wel.

Ik had nog mooie krijtjes liggen en op de blog van Karri Schraper gelezen hoe je subtiel kan kleuren hiermee, ik tekende er eerst gewoon gelijk mee op stof, en was hier niet blij van geworden, en met het krijtje op een kwastje wrijven om te tekenen was ook zo’n een gedoe, maar de tip van Karri was heel slim gevonden, vond ik.
IMG_5590
Dit roze lapje (toont op de foto feller dan in het echt) was de basis voor het gezicht
IMG_5593
ja, gewoon een stuk uitgeknipt, Heat-‘n-Bond feather lite op de achterkant gestreken, in vorm uitgeknipt, gezicht erop getekend met Micron Pigma pen -dat groene puntje is later niet meer te zien dankzij overmatige gezichtsbeharing- , en toen op freeserpapier gestreken zonder het beschermpapiertje van de Heat-‘n-Bond te verwijderen (dus stof op z’n kop leggen met papierlaag van Heat-‘n-Bond omhoog, freeserpapier met de glimmende kant naar beneden erop leggen, en twee tellen met de strijkbout er op, en het zit vast. Nooit het papier van Heat-‘n-Bond verwijderen want het laat echt niet prettig los van de freeserpapier, en de lijmlaag van de Heat-‘n-Bond is dan ook naar zijn grootje.

En ook nóóit de glimmende kant van het papier op de bout laten komen, want dat glimmende is een heel dun plastic laagje wat smelt op de bout. Het laat gelukkig geen plastic achter op stof, zodra het papier koud is, en je trekt het papier van stof af, dan zit het plastic gewoon weer op het papier, en dan kan je het weer laten plakken op stof, beetje afhankelijk van hoe heet je strijkt en hoe glad de stof is, tot iets van 8 keer. Elke keer plakt het een beetje minder, gewoon omdat er microdeeltjes stof op het plastic vast zit, als je op flanel strijkt hecht hij al na een paar keer niet meer. Is de strijkbout toch zwart geworden dan kan je het schoonmaken met een schuursponsje (eerst laten afkoelen, anders verbrand je zowel het sponsje als ook je vingers) of je neemt een boutreiniger-stick die je over de hete bout haalt, en dan wrijf je de bout schoon op een grof lapje, een oude washand doet goed dienst. Maar pas op voor de dampen die dan vrij komen, het stinkt zo, dat kán niet gezond zijn.

we gaan verder…..
IMG_5587
De tip van Karri is dus dat je op een Clover appliqué strijkvel werkt, maar die heb ik niet, ik gebruik gewoon freeserpaper op een harde strijkplank gestreken, en dan verwarm je een klein stukje van het papier met de strijkbout. Op dit warme stukje papier teken je met de vetkrijt, het is olieachtig en het smelt. En nu ga je met een borsteltje (of een tot stevige punt gevouwen stof) over het gesmolten krijt en hiermee kleur je op de stof, die stevig vast ligt omdat dit ook op freeserpapier is gestreken. Ik heb het eerst uitgetest op de gele bleke stof
IMG_5588 IMG_5585
het lukte gelijk goed op het goede lapje, ook al lijkt het erg donker op de foto. Na afloop laat je het drogen, en dan je een tissue op de gekleurde stof en zet de strijkbout hier even op. Dit fixeert, en het overtollige krijt trekt in de tissue. Nu trek je het stofje zo van het papier af, met achterlating van het papieren beschermlaagje van de heat-‘n-bond, en kan je het onderdeel nu op de juiste plek strijken.
IMG_5589 IMG_5591
en kijk eens hoe mooi Santa nu is, mijn een rode drankneus, maar dat hoort bij Santa. “Ho-ho-ho”
IMG_5592

0 gedachten over “Blosjes

 1. Babette

  Ik heb ook al met dat idee gespeeld, maar dan met de paintstiks, waar ik ook 2 quiltjes mee heb gemaakt. Ik denk dat je er zo veel leuke dingen mee kan doen!
  Fijn weekend Shirley en geniet van je AFFO toppo !!

 2. Truus

  Wat een leuke kerstquilt is het geworden en zo snel!
  Zo te zien aan je kwastjes heb je ook wel met stencils gewerkt.Bedankt voor de tip om zo wat meer kleur aan te brengen.
  Als ik vlieseline of ander dubbelzijdig plakspul strijk,doe ik altijd een stukje bakpapier op het te strijken stuk.Zo heb je nooit je strijkijzer smerig.
  gezellige Bee en goed weekend
  groetjes,Truus uit Drenthe

 3. sonja martens

  hele leuke kerstquilt is dat .
  Zelf ook al met paintsticks gewerkt . en ook ik gebruik een stuk bakpapier erbovenop .
  zo voorkom ik het reinigen van het strijkijzer . is het toch nog nodig om te reinigen dan gebruik ik gewoon een ouderwetse katoen doek en met azijn is het zo gepiept .
  bedankt om jou quilt te delen ; is reuze leuk geworden ;
  grtjs
  sonja m