batterijen zijn op

Dat is een code tussen de kinderen en hun vader als ze bij een benzinestation even willen stoppen om wat lekkers te tanken. Het begon toen we een jaar geleden te laat van huis wegreden op weg naar mijn ouders, en Perry met een lege maag een smoesje nodig had om bij het binzinestation wat te eten te halen. De batterijen van de koptelefoons van de auto waren op en die moesten toch echt gehaald worden, de vette knipoog van de kinderen achter mijn rug ontging me toen ten ene male; toen ze alle vier bij het benzinestation in gingen en met volle armen eruit, had ik hem door.

Broodje gezond -waarbij ik  mijn twijfel heb over het gezonde hiervan-, broodje kroket, wrap, en dan ijsthee, cola, chocolademelk, water en een yoghurtdrank in zo’n knijpzak, en meestal ook een zakje chocoladeballetjes waarvan er minstens 1 op de bank onder iemands kont terecht komt met een megavlek tot gevolg, dit alles wordt door zo’n gastje (die vast denkt dat we een tussenstop maken na een uren durende rit) van het winkeltje in 2 plastik tasjes gepropt, en meestal scheurt zo’n tasje open zodra je de lege verpakkingen erin stopt. Heel fijn.

Zaterdag gingen we weer naar Hoek en weer waren we te laat vertrokken en weer moesten er batterijen gehaald worden, alsof we thuis niks te eten en drinken hadden. Ik bleef alleen in de auto achter en observeerde wat er in en uit liep, van nette pakken meneren tot slonzige Floddertypes, een meisje op te hoge hakken met te korte rokje die in de winkel bij het zonnebrillenrek blijft staan en later met zo’n bril op het hoofd de winkel uitloopt; ze weet vast iets wat ik niet weet, het is en blijft een grauwe dag, maar goed, het is ook functioneel als haarband. Een mevrouw van middelbare leeftijd zie ik heen en weer lopen, steeds legt ze het ene flesje weg om er een andere voor in de plaats te nemen; na 3 keer wisselen is ze het beu en ze komt even later met 3 flesjes de winkel uitlopen. Dat is natuurlijk ook een optie als je niet kan kiezen. Een man komt aanlopen en ik moet gelijk aan de zanger van Bronsky Beat denken, kort koppie, dito jasje, strak kontje naar achteren geduwd en met van die kittige pasjes in zwarte legerschoenen loopt hij naar binnen en is ook in een wip weer terug, sneller dan mijn gezin.

Uiteindelijk komen ze naar buiten, Tim geeft mij een flesje water en gaat achterin zitten, naast zijn zussen met ieder hun gebruikelijke maaltjes; de oudste broodje gezond, de jongste een knijpzakje yoghurt en de zoon een wrap. Even denk ik dat hij opeens zijn schoenen heeft uitgetrokken, maar het is de wrap, een kipwrap. "Lekker hoor, wil je een hapje?", en gelijk wordt de wrap onder mijn oor geschoven; ik neem een minihapje van het kunstmatige gekleurde ding. Niet vies, maar eerlijk gezegd zit er weinig herkenbaars aan qua smaak en ik hoop dat ik er niets aan over houd. Ik spaar mijn eetlust voor de lekkere taart op Hoek, Hoek5 waarvan hieronder het (afkomstig van mijn Zaanse broer) recept:

Irish Coffee taart1) 3 pakken lange vingers2) 2 theelepels oploskoffie3) 10 eetlepels advocaat4) halve liter slagroom5) 4 eetlepels Irish Coffee concentraat6) 2 zakjes vanille suiker7) 2 eetlepels suiker8) 4 eetlepels water9) chocoladevlokkenA) meng 2, 5,en 8 bijeenb) de helft van 1 over de bodem verspreiden   (springvorm 26 cm doorsnee)   helft van A over B besprenkelenC) 4, 6 en 7 stijfkloppenD) 3 door C mengenB en D herhalenChocoladevlokken er over heen strooien4 uur laten opstijven.Tip: maak extra en gebruik ipv springbodem de plastik bakjes van de lange vinger verpakkingen om de taart te maken. Vries nu de bakjes in. Wil je taart bij de koffie, haal een bakje met taart half uur voor serveren uit de diepvries, snijd deze in bevroren toestand aan, snijd hierbij de verpakking mee! Taartstukken eruit halen en op schoteltjes doen, verpakking aflikken en weggooien.
   

0 gedachten over “batterijen zijn op

 1. Marie-Thérèse

  Aardige observatie bij het tankstation, heel herkenbaar allemaal. Wij vullen altijd bij een Shellstation in Nederland onze dropvoorraad aan. Wat zou jij daaruit wel voor conclusie trekken :o))
  Dat recept heb ik gecopieerd en opgeslagen. Ziet er erg lekker uit, zou een concurent voor de favoriete Malakovtaart van mijn dochter kunnen zijn. Dank aan je zaanse broer.
  Ik heb nog een vraagje: wat is irish coffee concentraat?

 2. marleen

  bedankt voor het recept maar waar vind ik irish coffee concentaat. is dat iets gelijk melk in zo een blikje. maar dan met een smaakje aan.

 3. Shirley

  Irish coffee concentraat is een alcoholisch goedje dat in de Irish coffee gedaan wordt, ik zal het morgen even goed opzoeken.

 4. Henk

  Irish coffee concentraat vind je in elke zichzelf respecterende slijterij. Ik heb het ook weleens in de XXL supermarkt (AH) gezien. Tip: als de taart toch zou tegenvallen… hihi… dan hier een link naar wat je met het restje concentraat kunt doen:
  http://www.absoluteastronomy.com/topics/Irish_coffee
  Het restje advocaat weten jullie zelf wel raad mee.. toch?
  Het recept heb ik niet zelf gemaakt maar van een collega gekregen, een paar decennia geleden…. Wel leuk dat het zo in stand blijft.

  Henk, de zaanse broer.