Affe top

Zondagavond had ik alle rijen genummerd en de blokken per rij per stu aan elkaar gespeld, want als je bij deze quilt een blok verkeerd om naait klopt het patroon echt niet. De rijen gingen op volgorde op elkaar en toen kon de volgende morgen het naaien beginnen.
IMG_5594
Eerst naaide ik de eerste twee blokjes van elke rij aan elkaar zonder draad af te knippen, waardoor ze allemaal op de kruispunten vast zaten. Webbing heet dit, Quiltville heeft hier het een uitleg van gemaakt. Op deze manier kan je later geen rijen de verkeerde kant vast maken. Ik heb het wel eens gehad dat ik rij 3 tegen rij 1 naaide ipv tegen rij 2, dat wilde ik hier echt voorkomen.
IMG_0735
ik was er twee uur zoet mee, Loki lag al die tijd heerlijk naast me te slapen.
IMG_5593
en ’s middags naaide ik alle rijen aan elkaar tot een affe top, een lap van 240x 240 cm, een joekel om te strijken, alle naadtoeslagen die verkeerd vielen had ik tot bijna aan het stiksel schuin ingeknipt zodat ik ze de goede kant op kon strijken.
IMG_3605
Ik weet nog niet hoe ik hem ga doorquilten, maar voor het geval de roze banen in de ditch gequilt zouden worden, moesten ze hier allemaal goed lopen. En wat doe je als je toch aan het strijken bent? Juist, de overhemden ook maar gelijk strijken, dit gaat in één moeite door. Alleen een beetje suf van mij dat ik de top niet netjes had opgevouwen maar gewoon bij elkaar had gegrepen en op tafel had gelegd, nu ziet hij er niet meer zo strak uit,, maar dat gaat er wel uit tijdens het quilten. Wat leuk is aan deze quilt is dat hij er anders uitziet als je hem vanuit een andere hoek bekijkt.
IMG_3628
of zo
IMG_3631
en zelfs diagonaal is hij leuk
IMG_3632
Nu nogeven  nadenken over hoe ik deze ga doorquilten, de ontwerpster had hem met een Baptist Fan doorgequilt, kijk hier maar, mmm, heel mooi, maar misschien is iets anders ook heel mooi, zoals golvende lijnen horizontaal lopend, of in en naast de ditch allemaal lijnen quilten, maar dat kan niet op de longarm van Leur, het blok is veel te groot. Ik heb ze wel eens groter onder mijn naaimachine gehad, ik laat me hierdoor niet ontmoedigen.

Vanmiddag heb ik weer even in de tuin gewerkt, de fysio adviseerde minder zware lading op de zeef te scheppen, en niet langer dan 3 kwartier tot een uur per dag te doen. Ik moest het maar even om de dag doen om te kijken hoe het ging, en vooral wat werk overlaten voor over de zondag voordat ik weer naar de fysio moet, zodat hij kan voelen wat het doet aan mijn gewricht.
IMG_3593
Ik besloot maar eerst het stukje bij het begin van het pad te zeven, gewoon voor het zicht vanaf de straat,
IMG_0745
en hier stuitte ik halverwege het deel op 5 cm diepte dus wel op anti-worteldoek!
IMG_0744
Dat scheelde veel werk, nu hoefde ik niet meer zo diep te gaan om de steentjes op de graven, en nu zag ik pas goed hoeveel grond er tussen zat, wat hier nu vanaf komt gaat ontdaan van worteltjes de bloembak in, ik kan het moeilijk terug op het anti-worteldoek mikken. Ik hoop niet dat ik nu een lading onkruidzaad hiermee transporteer, de andere bak in het midden die ik in het najaar heb schoongemaakt zit alweer bomvol vervelend gras, moet ik hier nu ook gaan zeven? 🙁
Maar eerst lekker split zeven, op m’n knietjes door de hele voortuin schuiven (op een speciale knielbankje hoor, eentje met armsteunen, want ik kan en mag nog niet op mijn pols steunen, maar wel op mijn elleboog)
IMG_3601

6 gedachten over “Affe top

 1. Ineke Hulzebos

  Hoi Shirley, vol bewondering lees ik dat je begonnen bent met het onkruid-vrij maken tussen de steentjes wat op anti-worteldoek ligt. Dat moeten wij hier ook doen, maar kan nooit iets vinden om te zeven. Waar heb je je zeef op de kop getikt? Je top ziet er geweldig uit, top!!!
  Liefs, Ineke

 2. Anita de rooij

  Wauw wat ben je weer ijverig, de top is prachtig. En de tuin gaat dat ook worden als je het maar rustig aan doet.

  1. Lida

   hij is zo gaaf geworden en als je hem nu eens gewoon doorstik midden op de banen? Een vriendin van mij heeft dat gedaan bij een log cabin en het resultaat is echt heel bijzonder! Sterkte met de tuin en succes met de steekjes, groetjes
   Lida

 3. Bep v Niewkoop

  lIeve Shirley.Volg nog altijd je werk,wat maak je toch mooie Quilts,ik ben ook nog altijd bezig,wel op een laag pitje.Er is hier verdrietig nieuws,wil je me mailen als je wilt.?lieve groeten Bep.

Reacties zijn gesloten.