1e af

Na een snelle check in de kast van mijn man om te zien of het strijken echt een moetje was of niet, liep ik tevreden de trap af; de strijkplank kon wat overhemden betreft tot het weekend uit blijven, aaah, het leven is toch goed. Het begint al ergens op te lijken he. Weten jullie het nog, de maat van onze tegelvloer? 40x 40 cm. Nee, zomaar. After a quick checking out DH’s closet, I walked downstairs smiling all the way: he had enough shirts to stay away from the ironingboard till saturday. I could sew all day long if I wanted (except for the fitness of an hour in the afternoon), so I worked on the antique quilt again. Oh I’m so happy ☺ The tiles on the floor are 40x 40 cm/ 16×16".

Kan ik jullie blij maken met een uitleg snijden? Men neme het papier met patroon, teken er de kwart inches naadtoeslag rond het blok,het gaat om de lijnen die met rode pijl zijn aangegeven, dus net dat ongelijkpotig driehoekje. en leg dan de liniaal op het patroon, daar waar je de hoekjes af moet snijden van de al eerder rechthoekig gesneden blokjes komt de rand van de liniaal, dus op de schuine naadlijn. Teken met een dikke watervaste stift een dikke lijn op en binnen de rand van de inch-naad. Doe dit ook met de andere hoek, anders moet je steeds je liniaal omkeren met afsnijden, werkt niet snel. Nou, en dan leg je de liniaal zo op je stof en snijden maar,zorg dat de dikke lijn op de rand van de stof ligt, en niet er naast.

Don’t you just love the fabric?Zo werkt het ook met de driehoekjes, en dan neem je een strook stof die even breed is als de hoogte van het driehoekje, dus van punt naar basis gemeten. Foto’s volgen morgen, want die heb ik niet geschoten nog.
Can I make you happy by showing how I cut out fabric when I have the patern in odd measurements on paper? I think the pictures speak for themselves, the thick black line must be on top of the edge of the fabric. And the same trick works for the weird triangles (those pictures will follow tomorrow)  Teken de driehoek van het patroon over op een stuk paternoplaat (of een lamineervelletje) knip het uit en plak het op de snijliniaal. Snijd nu eerst een strook stof uit die even breed is als de hoogte van de driehoek. Hieronder zie je een iets smallere strook, ik had nog wat liggen. De kwart inch kruispuntlijn valt nog voldoende binnen de ‘afgestompte’ top  om het te gebruiken. Maak de eerste snij en zorg dat je niks van de zelfkant eraan laat zitten. Draai nu de liniaal om en snij weer.  ik had hierbij een denkfout gemaakt en kreeg dit, een mooi driehoekje met punt. Normaal gesproken, als de strook dus even breed is als de driehoek hoog, dan kan je gewoon de lat naar rechts opschuiven tot de snijkant tegen de onderste punt komt, en dan snij je weer naast de lat (waarmee je dus het 2e driehoekje los snijd).  In dit geval van de te smalle strook moet je de lat als de wijzers van de klok omdraaien (dus niet als een pannenkoek omkeren), zie foto helemaal onderaan. oeps, helemaal fout en ik zag het pas nadat ik zo 2 setjes (van 4) had gemaakt. zoveel verschil zit er in, die kleine kan ik dus niet gebruiken Dus zo moet het!

0 gedachten over “1e af

  1. Guute

    Echt een machinemadam! Zo doe ik het ook liefst! Jouw foto links bovenaan: waaw, je ziet er zo mager uit of is dit optisch bedrog?

  2. Thea

    Dank voor alwéér zo’n handigheidje.
    Heb net even in je quilt-fotoalbum gekeken…..wat een indrukwekkende hoeveelheid quilts heb je al gemaakt! Mooi hoor, altijd leuk om inspiratie op te doen bij anderen. De dresden-plate spreekt me erg aan, en de eerste foto, van al die mooie kippen: prachtig, wat een mooi werkstuk!