wiebeltenen en andere ongein

Onsmakelijke foto’s laat ik maar niet graag zien, maar ik wil showen wat de podotherapeute gisteren aan mijn linker grote teen heeft gedaan en dat kan niet anders dan met een foto ter verduidelijking. Ik had nl last van een tunnelnagel gekregen nadat deze nagel er bijna af was gevallen tijdens de chemo bijna 2 jaar geleden. Een tunnelnagel ziet er ook uit als een tunnel als je hem er af zou halen en op tafel zou leggen, hij groeit wel recht naar de teentop toe, maar de zijkanten neigen teveel naar omlaag en drukken hierbij in de teen met alle pijn (en ontstekingen) van dien. Als je een schoen aan hebt moet je echt niet even met je teen gaan juichen, zodra hij het plafond bereikt doet dat verdomde zeer. Jaja, ik zal de foto wel laten zien, hoe lang kan je ouwehoeren over 1 nagel. Wees blij dat het maar over 1 nagel gaat.

De podotherapeute heeft er een beugeltje op gemaakt, ik waande me op knutselles, ‘vrolijk met ijzerdraad’ of zo. Tunnelnagelbeugeltje Ze heeft het draadje links en rechts onder mijn nagel vastgehaakt (met veel peuterwerk met akelige haakinstument en vijlmachine heeft ze de nagel zo los gefrunnikt) en in het midden een omega gemaakt (die lus noemde ze zo) zodat het beugeltje naar beide kanten onafhankelijk van elkaar kunnen trekken. Een flinke lik met roze hars erop, 2 minuten onder de blauwe lamp met mijn teen en vast zit-ie. Zo van bovenaf ziet het er plat uit, maar ze liet me de vooraanzicht zien en het past denk ik over de ronding van een 1 euro muntje. Pas toen ik de foto zag merkte ik op hoe droog mijn voeten zijn, verdorie, en dat gele links bovenaan, dat valt zo ook helemaal niet op. Ik bekijk mijn teennagels ook nooit met flitslicht. Het gele kan trouwens komen van het rare vettige velletje dat de pedicure onder de nagel had gestopt in de hoeken om ingroei te voorkomen. Dat rode stipje rechts is nog van de nagel van Zopje, toen hij ruzie aan het maken was met Zipje en ik tussen beiden wilde gaan staan.

Nou, en toen ik bij de podotherapeut zat vroeg ze of ik nog meer voetklachten had, en toen kwam mijn  Hallux Valgus ter sprake, aan mijn rechter voet. Daar kon ze best wel even naar kijken nog, ze kon met kneedbare siliconen een ‘prothese’ maken die ik dan overdag kon dragen, de sok houd het op zijn plaats. Ze had nog geen 5 minuten nodig om zo’n prothese te maken en terwijl ik met mijn andere teen onder de blauwe lamp zat ging zij de prothese even gladschuren. S2_1 Silonen De bedoeling van zo’n prothese is dat hij de druk die onder de teen en de bal van de voet komt wat verdeeld wordt, het teengewricht wordt dus ontzien. Op de vooraanzichtfoto kan je het misschien ook zien dat hij onderaan niet plat is.S3_2 Het linker dingetje dat afgevlakt omhoog steekt zit dus tussen de 2 tenen. En ik moet zeggen dat ik nu al merk dat het helpt! Ik heb die scherpe steken die ik overdag en ’s nachts regelmatig in het gewricht voelde nog niet gevoeld. Het is wel wennen hoor, met zo’n klodder tussen je tenen, alsof je sok niet goed zit.

Ik moet over 4 weken terug komen om het beugeltje te laten aanspannen (de pijn in mijn teen van de nageldruk was gelijk weg toen het beugeltje er op zat!), grote kans dat na een paar maanden de beugel nooit meer nodig is, omdat de nagel vanzelf plat doorgroeit. Maar het kan ook zijn dat het voor een jaar goed gaat en dat het dan weer problemen gaat geven. Er zijn mensen die eens in de paar jaar even langskomen voor beugeltherapie en er dan weer voor een paar jaar van af zijn.

0 gedachten over “wiebeltenen en andere ongein

 1. Fred

  Hi Shirley,
  Ik weet ook wat het is zo’n nagel. Ik heb er zo 4 (beide grote tenen en de teen ernaast). Anderhalf jaar een beugel gehad, hielp hartstikke goed. Nu zijn de beugels er een paar maanden af (werd niet meer vergoed door de verzekering)en nu mag ik 4 januari naar de chirurg, worden de nagels verwijderd…….

 2. Shirley

  Fred, de podotherapeut vertelde me ook dat als het beugeltje niet zou helpen het chirurgisch nog te verhelpen is; er wordt dan aan weerszijde van de nagelwortel een gedeelte nagel met wortel en al weggesneden en dan blijft in het midden toch een nagel over die de teen bedekt.

 3. Fred

  Ik hoop dat die chirurg dat ook weet,klinkt bloederig maar als het helpt graag. Want het is precies zoals je schrijft, geen pretje.