verstrooid

Zaterdag ben ik met Evelien naar een workshop Sushi maken geweest, een leuke kok van Hook aan de Haven kwam ons de fijne kneepjes van het vak in 1½ uur uitleggen, en toen kregen we tijdens het opeten van alle hapjes uitleg van een wijnimporteur, welk wijntje bij welk hapje het beste tot zijn recht kwam. We zaten aan een lange tafel met ieder een eigen snijplankje en bordje en stokjes voor ons, en met ingeoliede plastik handschoentjes aan mochten we zelf onze sushihapjes maken, rollen, in vorm drukken, snijden en opeten. Dat laatste was geen straf voor Evelien en mij, en we liepen ernstig voor op het op commando wijn proeven per hapje, erger nog: we hadden op het laatst nog maar 1 sushihapje over en dat was niet het juiste hapje voor bij de wijn die de man in ons glas schonk. Wat deze kerel niet zag was dat ik na een beleefd zipje waarbij de wijn amper mijn lippen raakte het glas in het spuugemmertje omkiepte. Ik moest nog rijden en dat zou  na 6 halve glazen wijn niet goed lukken vrees ik.

Tegenover ons zat een vrouw die met haar neus in de lucht alles veel te serieus nam, ze snapte mijn opmerking van "zelden zo’n strak gevoel in mijn mond gehad" niet toen de wijnexpert deze eigenschap -strak gevoel in de mond- noemde bij het wijntje wat net geschonken was. Humorloos. Ik denk dat de hete aardappel in haar mond in de weg zat.

Vanmorgen heb ik 1 kg sushirijst gekookt (in zo’n handige elektrische stoompan waarin het nooit meer kan mislukken), hier kan je lezen hoe het gaat. Nadat de rijst gaar is moet je er speciale (gezoete) azijn over gieten en dan moet het zo snel mogelijk afkoelen dmv voorzichtig omscheppen en met een waaier ventileren tijdens het omscheppen; niet roeren want dan maak je de korrels kapot. Dit heb ik voor het open raam gedaan, ik had niet zo snel een waaier bij de hand. Evelien heeft hapjes gemaakt terwijl ik Suzanne ophaalde (7,2 km heen en terug voor mij, ik denk 9 km voor Suzanne), en ze smaakten verrukkelijk! Helaas vergeten foto’s te maken van de sushi, we hadden het te druk met uitkiezen en opeten.☺Volgende keer doen we het wel, ik heb genoeg rijst klaargemaakt om nog ene hele week lang elke dag sushi te eten.

0 gedachten over “verstrooid