Als wij slapen leven de katten zich goed uit, ik tref dit vaak zo aan, de quilt hangend op half negen.
Zie ze hier de vermoorde onschuld spelen, lief samen aan het ontbijtbuffet, v.l.n.r Loki, Arya en Jon
Met de schuifpui overdag op een stukje open racet Arya om de paar uur naar binnen en stuitert dan via de bank, poef, tafel en voetenbankje alsof ze achterna gezeten wordt. Als ik beneden zit gaat dit gepaard met enthousiast gemiauw en komt ze naast me liggen voor een uitgebreid aai- en kietelbeurt. Jon loopt meestal heel beheerst in gestrekte draf naar binnen naar de keuken, knikt even naar me zonder snelheid te verminderen, neemt een snelle hap en spuit dan weer naar buiten. Binnen staat wel een waterbakje, maar uit de vijver drinken is veel fijner en avontuurlijker nu de waterplanten het tot een oerwoud hebben omgetoverd, en je weet nooit wat er als bonus mee naar binnen geslobberd wordt.
Jon keek na het maken van deze foto nieuwsgierig toe hoe ik handenvol munttakken eruit trok, vooral de wegspringende en wegzwemmende kikkers vond hij geweldig, helaas kon hij er steeds net niet bij. De munttakken vol wortels heb ik op een steen bij de vijver laten liggen, zodat de tussen de wortels evt. aanwezige beestjes terug het water in konden kruipen.
Het is links van de vijver ook een wilde boel, de guldenroede heeft goed zijn best gedaan en trok de nodige wespen, bijen en ander vliegend spul.
Jammer dat de prachtige paarse bloemen van de Vernonia pas goed te zien zijn als je er bijna naast staat,
ik had gehoopt dat deze plant zoals beloofd op de bijsluiter nu wel flink boven de schutting uit zou steken, volgend jaar misschien? Het zebragras (Miscanthus sinensis Zebrinus) staat er wel erg mooi bij, geen centje pijn gehad van de hete droge zomer. Net als de vuurdoorn die vol staat met oranje bessen, prachtig gewoon!
Slakken of rupsen (de daders hielden zich goed schuil) vonden de blaadjes van mijn mooie Edgeworthia chrysantha heerlijk, ze hebben hem de hele zomer kaal gevreten
Op een vergeten stukje na waar toch ook al knabbelsporen op zaten. Ik vrees dat er volgend voorjaar geen lekker geurende bloemen aan zullen zitten, de bloemknoppen zouden nu al in de maak moeten zijn.
Ik kon geen slak of rups ontdekken, maar zag tegen de avond wel de nodige buxusmotjes vliegen, en omdat de euonymus er onder en in de voortuin duidelijk slachtoffer was geworden van dit rotbeestje, besloot ik om een mottenval op te hangen met hierin een lokstof voor de buxusmot. De bedoeling is dat het alle mannetjesmotten in de buurt vangt zodat de vrouwtjes een bevruchting kunnen schudden
Je koopt een leeg doosje en moet dan met de ingesloten code de feromonen bestellen, ik kon ze binnen een week ophalen bij de Boerenbond. En daar hangt de val
Binnen een uur zaten er al twee motten in, het werkt dus wel, volgens de bijsluiter zijn deze motten in oktober ook nog seksueel actief.
Tegen de winter stop ik de lokstofbuisjes in een zakje en bewaar ik ze tot het voorjaar in een goed afgesloten doosje in de koelkast, ze zijn zo’n 6 tot 8 weken bruikbaar in de val, in de koelkast kan je ze een jaar bewaren. Het is wel zaak om deze buisjes niet met de blote handen aan te raken, want de feromonen gaan door het buisje heen en komen dan via je vingers overal te zitten. Hier kwam ik achter toen we de eerste avond ook buxusmotjes binnen kregen, ze kwamen gewoon op me af. Oeps ?
Jon heeft liever kikkers of muisjes in de kamer
Dank je wel voor je poezen- en tuinverhalen.
dat van die buxusval vind ik wel interessant. Bij ons in de tuin is ook het een en ander aangevreten door deze beestjes. Wonderlijk genoeg zitten ze niet op álle buxusstruikjes. In de zon meer interesse, geloof ik.
Wij hebben ook asters. Veel . En die hoge hollen de hele tuin door. Dus als je daar eens wat stekken van wil….
Fijn weekend, Marjolein
Je zou eigenlijk een webcam moeten plaatsen om te zien wat ze precies doen. Misschien spelen ze wel tikkertje. Ik zie het helemaal voor me.
Succes met je buxusmotjesjacht. Ik dacht dat je er al vanaf was nadat je alles buxussen had verwijderd.
Hallo Renske, De op de grond tussen blad en ander tuinafval overwinterde exemplaren blijken niet kieskeurig en eten wat voorhanden is bij gebrek aan buxus.
Gelukkig dat de buxus mot val zijn werk doet.
Hier gelukkig nog geen last van deze mot want heb een prachtige grote bol en mooie heg.
Goed weekend
groetjes, Truus uit Drenthe