the making of

Klinkt dat effe goed, ’the making of’, ik had jullie beloofd om met foto’s uitleg te geven over de bies opzetten, is eigenlijk niks aan hoor, als je maar aan een paar dingen houdt. En er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, dus zoals ik het doe is er eentje van die mij het beste bevalt.
De bies heb ik het liefst schuin op de draad, omdat je hierbij iets van rek hebt, om te sjoemelen, maar ook om een beetje te corrigeren. Maar je kan er niet alles mee camoufleren, als de ene zijde van de quilt duidelijk langer is dan de andere zijde, kan je dat niet opvangen door aan beide kanten een even lange bies te zetten, want dan gaat de stof naast de bies van de langere zijde poffen waar de bies uitgerekt tegenaan zit.
Dit is de lap, gemaakt van 2 stukken rode stof die ik nog over had. De zwarte lijnen zijn gefotoshopt, zo ga ik de strips snijden. Maar mijn lat is niet zo lang, en ik heb geen zin om te schuiven met lat en mat, dus vouw ik de lap

, ik zorg dat de vouwlijn mooi recht is, zie ook dat de stofrand precies gelijk loopt met de rechte draadrichting, de eerste snee is gezet, en om het snijden nog makkelijker te maken, ga ik de lap ook vanuit de andere kant naar het midden omvouwen

, ik check om zeker te zijn dat de vouwen boven en onder evenwijdig van elkaar lopen, zodat ik later rechte stroken krijg, en geen stroken met een knik van een scheve vouw;  nu kan ik goed aan de slag de liniaal ligt recht, zowel t.o.v. de snijlijn als beide vouwlijnen. Ik heb de biezen 2½ inch breed genomen, 2 inch is voor zo’n grote wollige quilt te smal.Als alle stroken gesneden zijn, snij ik de zelfkanten er af, je kan dit niet in de bies laten zitten, want na gewassen te zijn geeft dit per plekke een lelijke krimp, net zoals bij die ingeweven randen bij mooie handdoeken, die trekken na de was en droog ook als een idioot.

Kijk, zo komen ze en zo leg ik ze, stik ik ze Zie je hoe de oortjes er mooi uitsteken, en hoe het stikwerk precies begint en eindigt in het hoekje van waar elk oortje uitsteekt? Zo zit het goed en lopen de stroken als 1 rechte lijn in elkaar over. Op de naaimachinesteekplaat zit bij jou misschien ook een lijntje van de 0-lijn die gelijk loopt met de naald bij recht stikken. Ik zorg gewoon met stikken dat dat lijntje gelijk loopt met het punt waar de stikwerk moet eindigen. Ontbreekt zo’n lijn op je naaimachine, dan kan je dit gewoon met een watervaste stift (dunne punt) zelf erop tekenen, heb ik ook bij mijn Pfaffje gedaan.
En open gevouwen ziet het er dan zo uit.

je hebt natuurlijk ook biesuiteinden die niet volgens het plaatje er uit zien maar dat komt wel goed schatje. Je kan -als je niet wilt gaan puzzelen- alle strips eerst schuin afsnijden zodat ze gelijk goed passen.

Ik stik alles achter elkaar zonder af te knippen , dat ziet er vrolijk uit.Draadjes doorknippen, oortjes er ook af, en nu is het strijktijd, joepie (dit joepie-gevoel heb ik nou nooit bij overhemden strijken, gek he). Zelf spuit ik met stijfselspray de strook lichtjes in en ga dan persen, dus niet heen en weer duwend strijken, want de strook is zo rekbaar als een oude onderbroek, eenmaal uitgerekt gestreken blijft-ie zo tot na de was, en dat wil je niet meemaken. Pers eerst alle stiknaadjes plat, zoals ze hierboven liggen, dus je perst op het stiknaadje, dan krijg je dat het draad iets krimpt, en dan pas pers je de naden na 1 kant, maakt niet uit welke kant, als ze maar plat liggen. Ben je klaar met je meterslange strook, (ik laat het gewoon van de plank af omlaag vallen, zolang er maar geen kat op gaat liggen) dan begin je opnieuw met persen, maar nu vouw je de strip dubbel. Ik rol hem nu wel gelijk na het persen op een ‘rol’, ik gebruik een lege plastic fles.

Op naar de quilt, waar ik van hoek tot hoek de strook leg (niet op de rand meten maar er een stuk van af) en begin en eindpunt markeer ik met eer speld .

Hierbij ligt de strook los op de quilt, niet vastgespeld. Dit komt later, eerst moet ik kijken of ik goed uitkom met naden in de strook, je wilt nl niet dat je precies op een hoek met een naad komt te zitten, dit werkt niet prettig. Om die reden ook laat ik in het begin van opmeten ook ongeveer een halve meter strook uitsteken vanaf de hoek, dit deel gaat later het hoekje om en wordt aan de andere uiteinde vastgestikt.  Aaargh! dit blogje wordt een megablog, ik ben slecht in korte uitleg. Ik ga nu de bies op de achterkant van de quilt vastspelden en begin bij de hoekpunten ik wil absoluut geen getrek in de hoeken, anders krijg je later opwippende punten. De gele speld geeft het eindpunt van de strook aan voor die kant, de schuine speld geeft de vouwlijn aan om de strook keurig recht het hoekje om te laten gaan ik sla de strook dus omlaag, haakse hoek makend, en het deel van de strook die zo meteen de andere kant op moet, loopt loodrecht met die zijde waar hij heen moet gaan later.   Strook op de hoek vastspelden en dan naar de volgende hoek. Heb je zo 2 hoeken van 1 zijde gedaan, dan speld je het tussenliggend deel pas vast. Verdeel de rand waartegen de strook moet komen in gelijke delen (midden van hele lengte-dan midden van die helft, dan midden van die helft, door dubbel te vouwen en punten met speldjes te markeren) en doe dit ook met de strook zodat de strook gelijkmatig verdeeld vastgespeld is. De strook moet glad liggen, geen getrek maar zeker ook geen gelubber. Ik heb zelf liever een beetje trek dan een beetje lubber.Nu komen we bij de uiteinden, wat teveel is vouw je terug tot de stroken mooi glad elkaar met de vouwen raken. Duw de vouwlijn met je nagel er in, en zet toch ook maar een speldje op dat punt. Nu leg je de ene strook met de goede kant omhoog zo neer en de andere strook zo en leg je ze met de goede kanten op elkaar en nu kan je diagonaal vastspelden laat de spelden van de vouwen -links op de foto-
nog even zitten, we moeten eerst even checken of de strook goed is van lengte

veel te lubberig, even iets inkorten zie je waar de vouwlijnspelden nu zitten? Weer checken aah da’s veel beter zo. Op naar de naaimachine, vast stikken die handel. Links en rechts zie je een speld zitten, die heb ik er dus pas ingestoken toen ik klaar was met checken; de diagonaal lopende spelden in het midden moesten er -op die ene na, vooraan in beeld- uit voor het naaien gaan, en nu liggen de stroken stabiel, de hoeken moeten haaks blijven.  Voordat je de overbodige stukken afknipt, check je nog 1x, en daarna vouw je dit stuk van de bies ook dubbel; ik smokkel nu, geen strijkplankwerk maar met nagel voorzichtig glad persen. Keurig, het naadje zichtbaar op deze foto waar ik stik is de lasnaad van beide uiteinden. ik ga gelijk -op de Pfaff- de bies er op stikken met een kwart inch naadje; de Pfaff heeft ingebouwde boventransport en ik vind dat hij een mooiere rechte stiklijn maakt dan de Aurora. Ook vind ik de inchvoet van de Pfaff veel prettiger werken, kijk maar als ik bij een hoekje aan kom; ik haal de spelden weg die de bies aan de quilt vast hielden en stik rustig, oplettend dat de speld in de bies zelf blijft zitten en precies tot de hoek komt.zie je het voorste (links op de foto) rode streepje op het inchvoetje? Dat geeft aan dat de naald een kwart inch van de stofrand af zit zodra dit streepje boven de stofrand zit. Met de naald omlaag draai ik nu en stik naar de punt van de hoek.ik draai de quilt een kwart slag en nu moet ik de hoek mooi maken. Ik vouw de strook omhoog, weg van de aankomende stikrichting, en nu zie je waarom je schuin naar de hoekpunt moet stikken, anders kan je deze schuine vouwlijn van duim naar speld niet makenen vouw dan terug, zorg dat de schuine vouw plat blijft liggen.en zorg dat de hoek mooi haaks isen daar gaan we, op naar de volgende hoek en de volgende, en de volgende…. Op de foto’s lijkt het of de lagen niet recht op elkaar liggen, maar dit komt omdat ik schuin op de quilt de foto’s maak, je kijkt er niet recht op.

Zopje komt even kijken, maar vind het te eng met die al spelden -je ziet de afkeuring in zijn blik- en duikt op de stoel aan tafel. Ook lekker.

Zijn jullie er nog?

De bies zit er op, hèhè, en nu ga ik de bies omklappen naar de voorkant en netjes vastspelden.De bies overlapt het stiklijntje met een mm of 2, 3.

we gaan voor de mooie rechte hoekjes. Als je precies een kwart inch van de kant af heb gestikt, ook bij de hoekpunten, dan moet het allemaal mooi recht uitkomen met de 4 hoeken. aaah, echt top, duimen dat de andere 3 er ook zo uit komen te zien.Ik werk met afspelden met zo’n grote quilt per zijde, anders gebeuren er teveel prikongelukken. Ik ga de bies met de machine vast stikken, met een zigzag steekje, de naald moet op én net naast de bies komen, vandaar dat het rode middellijnstreepje op het voetje boven de bies zit, en niet op de rand van de bies. Verwijder de spelden voordat je er met de naaimachinenaald op zit. De hoeken zet ik met een zigzag steekje vast, ik stik niet naar de punten toe. En terwijl ik aan het afspelden ben voor de volgende hoek-tot-hoek rit, vind Zipje het geweldig dat er een verse quilt bijna af is, en kan niet wachten met inliggen tot-ie op ons bed ligt. Spelden of geen spelden, dat is het leven! Daar ik de quilt echt nog af wil hebben voor de nacht, til ik Zipje op, draai de quilt zodat ik verder kan naaien en zet hem op een niet in de weg liggend stuk hij slaapt tevreden verder. Als ik even later klaar ben en opsta, staat Zipje ook op, en loopt met mij naar de deur, kletsend en spinnend loopt hij achter me de trap op, gunt me even een minuut om snel een foto van de quilt op bed te maken en ploft dan zielsgelukkig op bed neer. Jeetje, en ik dacht dat ik blij was met deze affe quilt☺

Op deze foto zie je wat er gebeurt als je de bies naar en in de hoeken te strak opzet, je krijgt hele vrolijke hoera punten
Nou, je hebt -als je dit allemaal heb gelezen en niet gillend gek ben geworden- echt recht op een heerlijk bakje koffie/thee met koekje er bij.

Op deze site kan je veel leren over alles van begin tot eind van een quilt,-je moet op het kleine 4 patch figuurtje klikken op die site van het hoofdstuk waar je meer van wilt weten-, door te klikken op een onderwerp van een hoofdstuk krijg je een andere site te zien met uitleg. En van deze site heb ik het idee van de libellen gehaald.

0 gedachten over “the making of