Naaitafel

Gisteravond was het gat er vrij vlotjes uitgezaagd, wat niet gezegd kon worden van de gaten boren. Met het eerste gat kwam ik niet verder dan een paar mm. DH die de stofzuiger hanteerde vroeg zich af of ik de boor per ongeluk andersom liet draaien, en ja hoor, het palletje had ik per ongeluk verzet naar los draaien, zo, dat scheelde een heleboel. Grinnikend gingen we verder, eerst met een dunne boor in de hoeken waar gezaagd moest worden, daarna met de dikke boor, zodat het zaagje de bocht makkelijk kon maken, en zagen maar. Heerlijk! Ook gelijk de vier gaten geboord voor de bouten in zowel de tafel als het plankje, en toen was het passen (foto gemaakt nadat ik de beschermende brede schilders tape rond de zaaglijn had verwijderd)
E1866EAD-0AD0-4424-90FD-079DDF798DA7
Ik had een denkfoutje gemaakt en bouten gekocht met alleen op de uiteinden schroefdraad. Niet slim, want de bouten moeten ook aan de onderkant tegen het tafelblad vastgezet worden met moeren. Maar goed, dat is iets wat de volgende dag nog opgelost kon worden. De naaimachine paste precies in het gat, maar wat ik al vermoedde kwam uit: ik kon het spoel huisje niet openen, laat staan een spoel verwisselen tijdens het quilten. En om nou elke keer de machine eruit te moeten tillen om een spoeltje te wisselen vond ik wel erg omslachtig. Dus machine er uit, dh weer ingeschakeld om te zuigen, en zagen maar.
5313F069-F0E1-47EC-837B-0D28EA7BFDB8
Beter zo. Opschuren, plankje er onder vastzetten en passen. Ik had met het opruimen in de garage dit spul gevonden, dit wordt de ruwe kant van de plank vastgezet dmv verhitting met een strijkbout. Ik heb het geprobeerd, maar het was geen succes, de bochtjes kreeg ik niet goed vast. Huppetee weg ermee.
850269CB-7099-4E60-B2EC-CC926DB1E94D
En zo ziet het er voorlopig aan de onderkant er uit, met een grotere moer en dan pas de passende moer, want het deel zonder schroefdraad is te lang en ik kreeg het plankje niet hoger. En nu wel.
2FB8035D-0B15-4E89-8625-DD1E4659F533
De oplettende kijker ziet dat de linkse bouten langer lijken, ik heb de bolle uiteinden van deze bouten helemaal in het blad moeten laten zinken, omdat het aanschuifblad niet goed plat op tafel kwam te liggen. Het gat heb ik met het smalste beiteltje gedaan, leuk werkje, en dat het er niet zo mooi uitziet stoort me niet, het aanschuifblad komt er toch overheen.5313F069-F0E1-47EC-837B-0D28EA7BFDB8
Ook de rechterkant van het blad sloot niet mooi glad aan, er zat een verhoging waar het penslotje in zit, dus heb ik ook aan deze kant een stukje uit het tafelblad moest beitelen, net een kwart inch maar.
37539FCE-57DA-42C5-915A-7557926BDB28
Heerlijk werk, al dat timmeren, beitelen en opschuren. Het zwarte lijntje is de buitenrand van het aanschuifblad, het ging allemaal net goed. Op deze website (die ik nu pas ontdek) zie je dat de man die dit maakt het gat gelijk in een keer groter maakte aan de voorkant voor het aanschuifblad. Zoiets zie je pas als je het af hebt he, en te zien aan de strakke zaag lijnen heeft deze man meer ervaring met zagen.
9229C412-4F7E-4F59-91E7-DB0D54D1614E
Aan de rechterkant is er ruimte genoeg voor de ventilatie van de motor (het steekt ook voor meer dan de helft onder het tafelblad uit), de stekkertjes kunnen er makkelijk in, en wat ik helemaal geweldig vind: de snoeren lopen nu onder de tafel naar rechts. Ideaal!
510DEB7E-802A-4F62-BA9F-AB94DC2E3E4F
Het magneet bakje plakt nu vast aan de bolle kop van de bout ipv aan alles wat van metaal is en in de buurt komt
42822EA0-26DC-410E-BC1A-52AAB737055D
En zo zit ik te genieten van dit uitzicht, om het spoeltje te verwisselen moet ik dus het aanschuifblad er af halen, dat is een makkie. Ik kan het niet via de onderkant van de tafel doen, het metalen tafel frame en het plankje waar de machine op rust zitten in de weg. 
396CDFF4-4A4F-4523-9F58-74D50DDFA9C1
DDB78226-1620-4EA9-9AE8-6F5CBC25AAA6
8772A280-5F81-43C4-A99E-E6F31ABEF828
Kijk eens hoe mooi glad hij aansluit, hier zit een tevreden mens

De kniehevel kan er alleen niet in, beetje jammer, hiervoor moet ik een gat boren in het metalen frame van de tafel, geen idee of dit makkelijk gaat. Ik heb jaren zonder kniehevel gequilt, en ook al wil ik niet anders meer, het zal nu maar even zonder moeten.  Misschien had mijn vorige kniehevel wel gepast, het horizontale deel daarvan was een stuk korter dan deze nieuwe.  De ruimte van machine tot rand frame meet 4 inch. Gat boren in metaal, of in de kniehevel door een metaal bewerker een Z bocht in te laten buigen. Mmm, ik zet het voetje voorlopig wel met de hand omhoog.
A8BB1DB0-390C-40FE-8D2E-31734C1C2E0A
Vandaag ga ik dus weer naar de bouwmarkt als het er rustig is om bouten met schroefdraad over de hele lengte te kopen, en misschien twee cm korter.

hier is nog een link waarop te zien is hoe je zo’n tafel kan maken, begin wel met een stevige tafel die niet meehuppelt tijdens het naaien en quilten.
En meet eerst goed op dat je genoeg ruimte hebt tussen het tafelblad en je benen om deze met 8 cm te verlagen, 10 als je de moer doppen meerekende. Ik had het geluk dat mijn werktafel hoog genoeg was, stel dat dit niet het geval was dan had ik de tafelpoten wat kunnen verhogen.

10 gedachten over “Naaitafel

 1. Mieke

  Knap hoor, dat je dit voor mekaar hebt gekregen.
  Die schroeven, die onder de tafel uitkomen zou ik vervangen of afzagen en glad schuren. ( of zijn dat de schroeven waarvoor je nog op pad moet).
  Nog een practisch puntje, kun jij nu nog goed met je benen onder de tafel?
  Bij mijn oude tafel zou dit absoluut niet kunnen, dan moet ik iets onder de poten zetten.

  Het ziet er kunstig uit, veel plezier er van.

  Grtjs Mieke

  1. shirley Bericht auteur

   Ja daar is over nagedacht, ik kom er niet tegenaan met mijn knieën en voor de uiteinden heb ik van die bolle dopmoeren.

 2. Truus

  Goed gelukt en je kunt nu gewoon aan tafel zitten zonder dat jij je knieën stoot tegen de naaimachine?
  Inderdaad heerlijk geen snoeren over de tafel en het naaivlak is ook gelijk veel groter geworden.
  Succes en veel plezier!!!
  groetjes, Truus uit Drenthe

 3. Renske

  Goed gelukt en mooi geworden. Zo fijn dat je een naaitafel hebt waarbij je je schouders ontlast.
  Mocht je wel een gat in het metaal willen boren, koop dan een nieuwe boor voor metaal.

 4. Miranda

  Heerlijk om zo van alle markten thuis te zijn. ♥ En nu wil ik dat ook best wel eigenlijk ? Veel quilt plezier

 5. Marjolein

  Mooi werk Shirley! Ik heb zelf 2 aanschuifbladen gemaakt om te quilten. Een klein en een heel groot.
  Werkt fijn, zo’n groot werkblad. Maar ik moet ook steeds de tafel eraf halen om het spoeltje te verwisselen. Maar dat gaat vrij vlot al is het lastig. Wel merk kk , dat het belangrijk is om je armen te laten rusten. Nu leg ik 4 ! Kussens op de stoel. Of ik pak d ebureaustoel. Maar ik dacht er ook al over om de naaimachine in de tafel te bouwen. Maar dan nog kan ik niet bij het spoeltje. Het schuifje waaronder het spoeltje zit heeft een verhoging. Dat ze daar niet aan denken bij het ontwerpen van een quiltmachine…..

 6. Yvonne aka sommeke

  Ik ben zeker dat jij, in geval van nood, een werkplek kan vinden in een schrijnwerkerij of zo!
  Goed gedaan! ??

Reacties zijn gesloten.