Mystery BOM

Photobucket

Bestaat er een betere manier om met het nieuwe jaar te beginnen, dan met een nieuw project? Dacht het niet.  Een dezer dagen vallen de enveloppen met stofjes en uitleg in de bus bij de deelnemers aan deze BOM en aan mij de eer het voor Quiltshop Leur te mogen maken, zodat jullie op mijn weblog stap voor stap kunnen zien hoe het gaat, ook al staat het duidelijk uitgelegd op papier.

Let op: weblog heeft af en toe (….) kuren, maar ik heb nog een blog waar ik simultaan op  schrijf, http://antiquilter.blogspot.nl/ 

Toen ik de quiltstoffen voor deze BOM kreeg, moest ik eerlijk gezegd wel even slikken, ojee, dit had ik niet verwacht. Jullie weten dat ik veel met fel en bont werk, maar zo ook mijn momenten van bezinning, rust en romantiek heb, Jane Austin meets Jane Stickle momenten, waarbij tante Grace ook graag aanschuift. Dus had ik er alle vertrouwen in, en na een beetje aaien, en er foto’s van te hebben gemaakt, sprong er een vonk over, en helemaal toen ik aan de slag ging met de Moda stofjes, oeh, zo mooi! Meisjes, ik zou willen dat ik jullie de top kon laten zien zoals hij nu hier hangt, echt zo mooi!!  Er is maar een manier om er achter te komen hoe mooi mooi is, en dat is er snel aan te beginnen.

Mag ik jullie een tip geven? Ga ‘gelijk’ aan de slag (wel eerst de uitleg helemaal goed lezen), en zorg dat je elke maand bij bent, en dan is het heel goed vol te houden.

De lapjes worden allemaal in gelabelde zakjes gestopt, opdat ik niet in de war kan raken, het ziet er nu al mooi uit, en nog geen steek genaaid!
Photobucket
Een mooi project om te maken om de Singer Featherweight, ze staat er al klaar voor
Photobucket
en dames, als jullie het ook op een SFje gaan naaien, schaf dan via Ebay deze boventransport aan, ik zag hem in november al staan, en hij is perfect voor de lange afstanden. Francis werkt er ook al mee, zag ik gisteren.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=iNcPQ3DaAFw]
Het boventransport zorgt voor gelijke transport van beide lagen stof, zodat de quilt niet scheef gaan trekken later.
Maar voor het begin van deze BOM, waar kleine delen genaaid gaan worden, gaat het gewoon prima hoor, zonder boventransport.

Eerst ging ik aan de slag met snijden, wat een genot met die mooie stofjes, maar ook wel eng, stel dat het mes uit zou schieten…dus geconcentreerd aan het werk, met muziek op en goed licht op het werkblad, en 3x checken voordat ik sneed.
PhotobucketPhotobucket
De gesneden stukjes hierboven moesten in een zakje gestopt worden voor later, en ik mocht op andere gesneden lapjes gaan tekenen.

In deel 1 van deze BOM leggen ze uit hoe je op een snelle manier de Half Square Triangles op de naaimachine maakt, zowel met Triangulation-software te bestellen bij Quiltshop Leur, ideaal, want je hoeft bijna niet na te denken,  je print en de pijltjes volgend naai je op de lijn zonder af te hechten, met dikkere naald en kleinere steek ) zodat het papier er makkelijker afgetrokken kan worden, en de maten kloppen elke keer! En doordat het papier er nog op zit als je de driehoekjes openvouwt/strijkt, hoef je niet bang te zijn dat de boel uitgerekt wordt. Natuurlijk wel oppassen met het afrukken van de papiertjes, dit doe je heel voorzichtig. Kijk maar op het filmpje hieronder:
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=0z6o7Bh7MYg]
en ze leggen ook uit hoe je deze blokjes kunt maken zonder deze software (welke ik hieronder laat zien) en je begint dus zo:
Photobucket
met een zwarte stift ja, maar je tekent op de achterkant van de stof, en waar je stikt is het een dun lijntje. Dit lijntje is voor de mensen die moeite hebben met het kwart inch-naadje te stikken, omdat ze geen kwart inch voetje hebben (ik tekende een iets smaller naadje, leg later in dit blogje uit waarom).
Photobucket
en toen mocht het naaien beginnen, met een hele mooie dunne Aurifill, waarvan ik onlangs pas ontdekte dat het dopje er af kon, om het draadje te pakken te krijgen. Ook makkelijk om na afloop, als je het klosje wilt opbergen, de uiteinde weer onder het dekseltje vast te klemmen, zodat het niet in de bak/zak/doos/la afrolt.
Photobucket
Photobucket
Dit is een heel prettig garen, heerlijk glad, pluist niet, breekt niet zomaar, en het is er in prachtige kleuren.
Ik maakte even een proeflapje met het schuivertje, om een goede naadbreedte te krijgen.
Photobucket
en kon het er gelijk weer afhalen, omdat ik het niet kon gebruiken bij deze blokjes, omdat ik in het midden moest naaien, hoezo blond?? Lekker ketting naaien op de SF
Photobucket
als een tierelier ging het!
Ik draaide de ketting om en bewonderde de achterkant, huh, die was wel erg mooi. What’s wrong in this picture?
Photobucket
Nog niet goed beseffend wat er loos was, zette ik de schaar al in het eerste setje, aaargh!
Photobucket
en aangezien het muntje nog niet was gevallen, ging het mes in het volgende setje (om te laten zien hoe het ook kan…) vreselijk, ik krijg er nog rillingen van als ik er aan denk.
PhotobucketPhotobucket
en toen ik de lapjes open vouwde, drong het pas door wat ik had gedaan, ik had 2 kopjes koffie en een groot stuk chocolade nodig om van de schrik bij te komen.

Het begon al goed, ik had dus de goede kanten van het lichte lapje tegen de achterkant van het bloemenlapjes gelegd! Lang leve het tornmesje, en omdat het glad garen was dat ik had gebruikt, kon ik het ook hier en daar heel makkelijk uittrekken.
Photobucket
en even later kon ik ze op elkaar leggen, maar dan wel met de goede kanten op elkaar.

De gesneden delen heb ik heel voorzichtig moeten loshalen en weer naaien, want op die schuine delen zit rek. Vandaar dat ik ze eerst met stijfselspray van Birdblocks behandelde, (na het insprayen gaat de strijkbout er even op, ruikt zalig, maar dat is bijzaak) zodat ze steviger zijn om te hanteren. Ze voelen dan net zo stevig aan als pas gekocht niet gewassen stof. Ik was trouwens zelden stof van te voren, juist omdat ik dit prettig vind, ik houd wel van zo stevig.
Photobucket
Toen ze allemaal klaar waren, mocht SFje uitpuffen, ze kreeg een restje stof om haar kwijl mee op te vangen
Photobucket
en ging ik de gemaakte vierkantjes op maat snijden, op 2,5 inch.
Photobucket
Ik had binnen de kwart inch naadlijn genaaid, waardoor de blokjes allemaal een beetje te groot werden, en dit had ik wel express gedaan hoor 🙂  ik heb liever dat ik ze op maat moet bijsnijden, dan dat sommige blokjes net niet groot genoeg zijn.
Photobucket
Met het snijden van de blokjes houd ik mijn vinger precies op het puntje, zodat het rolmes de stof niet weg kan duwen, en hierdoor het blokje vervormt vanonder de liniaal vandaan komt. Een goed scherp rolmes is een must, voor een paar euro heb je een mes dat door boter gaat, goed gereedschap is het halve werk! Maar zorg wel dat de vingers binnen de liniaal blijven,overhangende topjes of nagels gaan er zonder pardon af. Komt er toch bloed op je dierbare stof? Met een beetje speeksel krijg je het er zo uit.

Omdat SFje af en toe wat steekjes over had geslagen, heb ik voor het slapen gaan al haar inwendige bewegende delen in de olie gezet, en met het voetje omlaag (moet altijd om de spanning van de veer af te halen) en een doekje onder het voetje, niet alleen om de olie op te vangen, maar ook om het voetje te beschermen tegen de scherpe ondertransporttandjes, en de naald omlaag, om de olie lekker gericht te laten uitdruppelen in het poetsdoekje. Voordat ik de volgende morgen weer aan de slag ging, heb ik net zo lang genaaid op een licht lapje, tot er geen olie meer van de naald af kwam. Volgende keer moet ik toch maar wat zuiniger zijn met de oliefles.

De gemaakte blokjes en gesneden stukjes lagen er mooi bij in de zakjes, met de checklist er onder, het was nog geen dagje werk. De kop is er af, en ik kan niet wachten tot de volgende maand!
Photobucket

0 gedachten over “Mystery BOM

 1. LL-Ilse

  Geweldige uitleg Shirley, je zal veel volgers krijgen. Ook ben heel nieuwsgierig naar het vervolg. En ik ben ook een hele grote fan van aurifill op de machine, al zet ik er wel de 50 op, die is nog dunner (scheelt in de naadwaardeverlies)

 2. Anoniem

  Ha ha ha, wat moest ik lachen bij de foto van dat ondersteboven lapje! Dat doe ik soms ook…
  ada

 3. Hanneke Michielsen-Schook

  Hoi Shirley.
  3 januari plofte het verwen-pakje (een zomaar-cadeau van mijn lief) in de bus en nu ben ik volop aan het genieten van de mooie stoffen en jouw goede uitleg…. Inderdaad. Je kunt het jaar slechter beginnen…..
  Komende week, na alle nieuwjaarsactiviteiten, ga ik aan de slag…
  Hoeveel mensen doen er mee?
  Groetjes
  Hanneke Michielsen-Schook

  1. Anoniem

   8 deelnemers volgens mijn info 2 weken geleden, moda stuurt maar een beperkte hoeveelheid stof op per deelnemende winkel, balen hoor.