Alweer de 5e maand van de mysterie, de tijd vliegt, en wat is er nou mooier dan op moederdag vertellen over het leuke blokje wat we deze keer moesten maken, Flying Geese. Vooral de snelle techniek ervan, en dan ook nog zonder stofverlies, want zeg nou zelf, meestal kan je van de restjes van de snelle stoftechnieken een halve quilt maken, zoveel wordt er afgesneden. Maar niet bij dit blok. Kijk en huiver, men neme kleine vierkantjes van de lichte basisstof en grote vierkanten van de contrasterende stof. Teken op de achterkant van elk licht vierkantjes met een dunne Micron Pigmapen een lijn van hoek naar hoek, slechts 1 lijn per blokje.
Dit lijntje is na afloop niet meer te zien, tenzij je heel erg gek gaat doen met de stift. Speld op 2 hoeken van de goede kant van het donkere lapje een licht lapje vast, het lijntje moet je kunnen zien (anders had je het net zo goed kunnen laten) , dus de goede kanten liggen knus op elkaar aan te scharren.
Heb je alles vast gespeld, dan ga je naar de naaimachine en naai nu een kwart inch naadje breedte van de getekende lijn af, zowel links als rechts van het lijntje.
hier heb ik een proefsteekje gemaakt om te kijken of het wel klopte, voordat ik met de hele rij de mist in zou gaan weer kon uithalen.
Eerst naai je alle blokjes aan de ene kant van de lijn onder tussendoor draadjes af te knippen, en dan knip je af en en naai je langs de andere kant van de lijn. Kijk tijdens het naaien niet naar de naald, maar vlak voor het naaivoetje, als het daar goed gaat, gaat het een stukje verderop ook goed. Trek niet aan de stof tijdens het naaien! je bent de stof op het meest kwetsbaarste vlak aan het naaien, namelijk op de schuin van draad, en je wilt dat de blokken later haaks zijn, en niet golvend als het klokrokje. Dus laat het onder- en boventransport het werk doen, wil je stof begeleiden en heb je last van een zware vinger, gebruik dan een saté stokje, of het puntje van het tornmesje, dat altijd binnen handbereik ligt, uiteraard, maar waar heb je hem ook al weer gelegd?
Alle blokken zijn klaar? Wat ik doe is ze even onder de strijkbout leggen, gewoon de bout er kort op, zodat het mooi plat ligt, en de naadjes hun schrikmoment hebben. En dan het mes er in, precies op de getekende lijntjes doorsnijden maar.
En als je ze dan open legt, en perst….
bedek je de donkere hoek weer met een licht lapje, en dan ga je weer naaien en snijden
en open strijken, voorzichtig he,
mooi he? De oortjes (puntjes die uit het blok steken) knip ik gewoon af met een schaar. En jullie zagen op de eerste foto’s dat ik hele fijne speldjes gebruik, nou, ik ben hier zo een fan van, ze zijn zo dun dat ze absoluut geen gaatjes maken in de stof, ze glijden er doorheen als een mes door boter, zachte boter wel te verstaan. Alleen zijn ze kwetsbaar, ze overleven een tik van de naaimachinenaald echt niet, en die moet je dan ook gelijk weggooien, want braampjes aan naalden, daar worden we niet echt vrolijk van. Als je zuinig bent, doe je er jaren mee!
De speldjes zijn van Clover. Het flesje er naast is mijn vriendinnetje, ze ruikt lekker, en de naam zegt het al, geeft stevigheid aan de stofjes. Ik heb het bij Birdblocks in de winkel gekocht, ze hebben het in vele geuren.
En dat waren de vliegende gansjes.
De volgende stap is lichte blokjes tegen de zijkanten van de vorige keer gemaakte blokken naaien, makkie, alweer kettingnaaien!
Let op dat je geen hoekjes afnaait, als alles goed staat afgesteld en je hebt netjes gewerkt, moet het geen probleem zijn
Singertje was ook heel content
maar we zijn er nog niet, de vliegende gansjes mogen weer op tafel komen, en krijgen er een kleurtje van bij.
Zoals jullie zien leg ik het bonte driehoekje onderop, zodat ik tijdens het naaien kan beginnen op het deel met de meeste naadjes, de hobbel kan maar als eerste genomen worden 😉 en zo heb ik ook grip op de naadjes, dat ze niet de verkeerde kant opgaan tijdens het aaien.
Ik zet het voetje er op, houd met een vinger de draadjes achter het werk vast, naai 2 steekjes vooruit, 2 achteruit en dan weer vooruit, en op het andere einde van het deel steekt er dan een oortje uit van het onderliggend driehoekje, en de naadlijn loopt als je het goed heb gedaan precies in de kruising van beide lapjes. En dan voer ik het volgende blokje onder de machine door, zonder af te knippen.
Ene kant vastnaaien, andere kant vastnaaien, de boel strijken, oortjes afknippen en voila, wat een plaatje
Nog wat lapjes versnijden voor volgende maand, strijk de stof tevoren als er veel vouwen in zitten, zoals op de foto. Dit is een duidelijke vorm van “do as I say, not as I do”.
en dan kan alles in de ziplockzakjes en in de tas, wachtend tot de volgende maand
Spannende bom. Handige tip over de flying geese
Ziet er allemaal perfect uit!!!
Groetjes
Ines
Wat ben jij goed geordend zeg… en wat een geweldig systeem van naaien.
Als het een projekt is dat over maanden gespreid is, en je wilt dat de stukjes niet alleen compleet maar ook niet uitgerafeld zijn, is dit de enige manier.