Onkruid trekken ging ’s morgens tussen de buien door, mijn hulptroepen checkten de luchtvochtigheid
er wordt nog een klein meningsverschil weg gewerkt, hij (rechts) wilt de boom in, zij wilt tussen de planten kijken
en dan kunnen we aan de slag!
uitkijken dat ik geen vergeet-me-nietjes en uitgebloeide bolletjes eruit trek;
het blauwe bloempje die twee dagen geleden door Arya werd geshowd was spoorloos, ik zag Loki gisteren wel spelen met bloempjes op het pad, misschien had zij het eruit getrokken?
En wie weet hoe deze plant heet,
is het onkruid of een geraniumpje? Hij komt op meerdere plaatsen op, en ik kan me niet herinneren het er te hebben geplant.
Omringt door de katten was het een gezellige boel, de tijd vloog om. Links naast het gras tegen de buxus zie je een struik (gaat als hij groter is een boom worden) met rode blaadjes,
wacht ik zal even inzoomen, als de zon er doorheen schijnt lijken het wel vlammetjes, zo mooi!
Katsura heet hij, in de (Engelse) volksmond Candy cane tree vanwege de lekkere geur die de blaadjes verspreiden, en officieel heet hij Cercidiphyllum japonicum. Ik ben er vorig jaar achter gekomen dat hij slecht tegen lange droogte kan, hij verloor alle blaadjes maar gelukkig kwamen ze weer terug na wekelijkse plonzen water. Heel vroeger liep er een sloot dwars door onze tuin en ook op de plek waar de Katsura staat, dus ik hoop dat zodra de wortels diep genoeg zijn, hij niet meer zo’n last heeft van droogte. Ik heb de grond rond de stam bedekt met een dikke laag bladcompost, en zal dit regelmatig aanvullen, zodat de grond niet zo kan indrogen; ook moet ik nog een paar planten weghalen die dicht bij de stam groeien, want die halen ook vocht weg. Hij is nu bijna 2 meter hoog, en hij groeit toch zeker 30 cm per jaar, dus dat gaat lekker!
Het graf van Zipje werd netjes gemaakt, het kattekruidplantje dat er groeide was haast helemaal kaal gegeten, maar gelukkig had ik nog een andere die verplant kon worden, het ziet er nu wat iel uit, maar dat komt wel goed.
De bos brandnetels was teveel aan het uitdijen, dus daar ging de schep ook even in, helemaal verwijderen doe ik niet, want brandnetel is een belangrijke waardeplant voor vlinders, en de jonge blaadjes vind ik weer lekker om thee van te trekken. Wel oppassen met de hoop met takken, want wie weet wat daar nog onder ligt te slapen, ik zal deze komende maand als het lukt een beetje fatsoeneren, want het oog wilt ook wat.
Door de planken van de schutting heen piepte een takje
en tot mijn vreugde zag ik dat het een klimhortensia is! Jullie weten misschien nog wel de boze achterbuurman die onze schutting zo lelijk vond dat alles wat erdoor groeide van onze kant ook als lelijk bestempelde en verwijderd moest worden. De klimhortensia groeide net naast hun garage tegen de schutting, en werd toen (mei ’16) niet al te flauwtjes bijna gehalveerd toen zijn tuinman een van de hoofdstammen boven de grond afzaagde, en alles wat er doorheen stak, ik ontdekte het toen ik een paar dagen later allemaal dode takken in de plant zag en deze zo los kon trekken.
Ik was hels en echt in tranen en stak mijn boosheid niet onder stoelen of banken. Als hij de schutting zo lelijk vond, waarom had hij er dan in al die jaren niets tegenaan laten groeien, mijn zegen had hij. Afgelopen najaar was een hovenierbedrijf aan het werk bij deze achterburen en ik zag dat er een paar planten tegen de schutting waren geplaatst, en eentje is dus een klimhortensia. Hopelijk ruikt hij ook lekker als hij bloeit,
net zoals de onze, die elk voorjaar heel veel bijen en hommels trekt met zijn zoete geur. Ik ben deze langs de bovenkant van de schutting aan het leiden tussen de vuurdoorn door richting de vijver, dat zal vast mooi staan.
Op je eerste vraag terug te komen, dat plantje is volgens mij een Geranium en nee, Hortensia’s ruiken niet. Dus ook de klim variant niet. Die doen alleen hun best om heel mooi te zijn.
Het is inderdaad een geranium en vermenigvuldigt zich als onkruid. Heb vanmiddag emmers vol eruit gerukt, want ze hebben de onhebbelijke gewoonte de kern van een plant volledig over te nemen. De bloempjes zijn paars. Waar ze geen kwaad kunnen mag er af en toe eentje blijven staan, maar onder streng toezicht.
Inderdaad een geranium, die best gewild is bij de vlinders en de bijen. We hebben ze hier ook.
En ik vind ook dat de klimhortensia lekker ruikt 😉