Bakken

Vorige week zag ik bij een Amerikaanse blogger foto’s van een muesli brood en ze schreef er met zo’n enthousiasme over, dat het water mij in de mond liep. Ze had het recept hier vandaan https://theviewfromgreatisland.com/muesli-toasting-bread/
Gisteren heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb hem ook gemaakt, ik bak al jaren zelf voor ons dagelijks brood in een broodbakmachine, maar in  de gewone oven heb ik het nog nooit gedaan. Wel heb ik eens witte bolletjes willen bakken, maar dat was een zodanig regelrechte ramp geworden dat ik het nooit meer aandurfde, deze broodjes kwamen op de lijst van verboden handwapens terecht, zo knoerthard waren ze.

Tot gisteren. In het recept staat een pakje gist, even opgezocht, daarmee bedoelen ze 7 gram of 2 1/4 theelepel droge gist. De nootjes en vruchtjes heb ik op gevoel gedaan, ik hield me wel aan de totale hoeveelheid, dat dan weer wel. Nadat ik alles had gekneed en gemengd mocht het voor de eerste keer rijzen, ik deed dit in een licht voorverwarmde oven die ik weer uit had gezet
1848336A-937A-4B90-8700-0C40EDC4236D
De hoeveelheid was verdubbeld na een uur,
5D922CF8-A6AB-485F-A922-120C2677B64B
toen in vorm brengen en na afstrijken met ei bestrooid met havervlokken
F6F58E20-CF4C-415C-9B66-74C708455C35
en na een half uur laten rijzen is het alweer een stuk groter geworden, dat ziet er veelbelovend uit,
90B67E39-6472-4398-8822-006F3C8C0B21
Tijd om te bakken, na 20 minuten begint het al heerlijk te ruiken, na 35 minuten haal ik het brood er uit, hij voelt zwaar aan en de korst is hard. Ojee. Stond de oven te hoog?
B980BBAA-71AB-4472-B8A1-212F7CD09B1F
Nu is het toch minstens een half uur wachten voordat ik hem kan doorsnijden, spannend! Even naar buiten ter afleiding, Jon volgt me op de voet en wilt ook op de foto, maar heeft geen geduld om er uitgebreid voor te gaan poseren, hij kan nog veel leren van zijn zusje.
3B3E4568-FA66-4B11-9E52-16F61FF4A4E3
Genieten van de kleuren bij de vijver,
8BEF63AD-3E72-4720-A3D3-B2075D167137
de kikkers laten zich niet horen of zien, zijn ze op?
En nu het uur der waarheid.
F63C53CA-B647-4AA3-A0F7-31EC181EBBF8
Goed gelukt, een stevig broodje maar niet klef of zo,  en heel erg lekker met een beetje roomboter. De korst is gelukkig lekker knapperig, geen betonblok waar je je tanden op breekt. ? Morgen zal ik een snee in de broodrooster bakken, want daar was de schrijfster helemaal lyrisch over, en dan gaat het grootste deel van dit brood in plakken gesneden in de diepvries.

4 gedachten over “Bakken

  1. Renske

    Dat ziet er goed uit. Als je op de onderkant klopt en het klinkt hol, dan weet je dat het rood gaar is.
    Je zou wat de witte bolletjes betreft lactosevrije yoghurt in het recept kunnen gebruiken. Dan worden ze niet heel erg hard van binnen en buiten.

  2. Truus

    Recept maar uitprinten en ook proberen.
    Bak tegenwoordig ook in de bakmachine maar vroeger altijd in de oven en nog steeds de bakblikken daarvan bewaard.
    Gezellige dag
    groetjes, Truus uit Drenthe

  3. Jeanette de vries

    Zit aan een bakje koffie en Ik krijg ontzettend zin in zo’n sneetje!

Reacties zijn gesloten.