Vorige week zag ik bij een Amerikaanse blogger foto’s van een muesli brood en ze schreef er met zo’n enthousiasme over, dat het water mij in de mond liep. Ze had het recept hier vandaan https://theviewfromgreatisland.com/muesli-toasting-bread/
Gisteren heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb hem ook gemaakt, ik bak al jaren zelf voor ons dagelijks brood in een broodbakmachine, maar in de gewone oven heb ik het nog nooit gedaan. Wel heb ik eens witte bolletjes willen bakken, maar dat was een zodanig regelrechte ramp geworden dat ik het nooit meer aandurfde, deze broodjes kwamen op de lijst van verboden handwapens terecht, zo knoerthard waren ze.
Tot gisteren. In het recept staat een pakje gist, even opgezocht, daarmee bedoelen ze 7 gram of 2 1/4 theelepel droge gist. De nootjes en vruchtjes heb ik op gevoel gedaan, ik hield me wel aan de totale hoeveelheid, dat dan weer wel. Nadat ik alles had gekneed en gemengd mocht het voor de eerste keer rijzen, ik deed dit in een licht voorverwarmde oven die ik weer uit had gezet
De hoeveelheid was verdubbeld na een uur,
toen in vorm brengen en na afstrijken met ei bestrooid met havervlokken
en na een half uur laten rijzen is het alweer een stuk groter geworden, dat ziet er veelbelovend uit,
Tijd om te bakken, na 20 minuten begint het al heerlijk te ruiken, na 35 minuten haal ik het brood er uit, hij voelt zwaar aan en de korst is hard. Ojee. Stond de oven te hoog?
Nu is het toch minstens een half uur wachten voordat ik hem kan doorsnijden, spannend! Even naar buiten ter afleiding, Jon volgt me op de voet en wilt ook op de foto, maar heeft geen geduld om er uitgebreid voor te gaan poseren, hij kan nog veel leren van zijn zusje.
Genieten van de kleuren bij de vijver,
de kikkers laten zich niet horen of zien, zijn ze op?
En nu het uur der waarheid.
Goed gelukt, een stevig broodje maar niet klef of zo, en heel erg lekker met een beetje roomboter. De korst is gelukkig lekker knapperig, geen betonblok waar je je tanden op breekt. ? Morgen zal ik een snee in de broodrooster bakken, want daar was de schrijfster helemaal lyrisch over, en dan gaat het grootste deel van dit brood in plakken gesneden in de diepvries.
Dat ziet er heel erg lekker uit.
Dat ziet er goed uit. Als je op de onderkant klopt en het klinkt hol, dan weet je dat het rood gaar is.
Je zou wat de witte bolletjes betreft lactosevrije yoghurt in het recept kunnen gebruiken. Dan worden ze niet heel erg hard van binnen en buiten.
Recept maar uitprinten en ook proberen.
Bak tegenwoordig ook in de bakmachine maar vroeger altijd in de oven en nog steeds de bakblikken daarvan bewaard.
Gezellige dag
groetjes, Truus uit Drenthe
Zit aan een bakje koffie en Ik krijg ontzettend zin in zo’n sneetje!