Vlierbloesemsiroop

Vrijdagmiddag ben ik op de fiets weggeweest, lekker in het buitengebied mijn neus achterna 😊, gewapend met in de fietstassen een plastik zak en een snoeischaartje; hier fietste een vrouw met een missie: vlierbloesem plukken om zalige siroop te maken. Eigenlijk moet je dit voor de middag doen, dat zijn ze nog voller van alles, maar die morgen had ik andere dingen op het programma staan.
Vlier
Zo langs de velden en parkjes fietsend scande ik de beplanting af op de bloeiende vlier, in de verte zag ik witte wolken van een mooie grote vlier opdoemen, en toen ik mijn fiets dichtbij parkeerde en door het hoge gras naar de struik liep, kwam er vanaf de andere kant een vrouw aanlopen, ook gewapend met een tas en schaartje.
Ze zag er heel back to nature uit, met zonnehoed, broek met afritsbare pijpen, stoere wandelschoenenen een khaki kleurig jasje aan. Ik begroete haar met een: “Heerlijk, zo lekker als de vlierbloesem nu ruikt he?”, maar ze keek me boos aan en ging aan de slag met bloemen knippen. Jemig wat een zuurpruim zeg, dacht ik, toen ik haar vanachter een paar bloemschermen bekeek, echt een buitenmens, met een verweerd gezicht (te laat aan het zonnehoedje begonnen), mager en hooguit 60 jaar schatte ik haar in; zou ze me als concurrent zien en daarom zo boos kijken? “Ik heb nou al zin in de siroop die ik ervan ga maken,” vervolgde ik mijn monoloog, ik vond het niet leuk om genegeerd te worden, maar misschien had ze me niet gehoord omdat ze doof was, of niet verstaan omdat ze niet uit Nederland kwam. Maar ze zweeg in alle talen.

Ik had iets van tien grote bloemen geplukt en vond het genoeg, en toen de vrouw nog niet reageerde, draaide ik me om en liep richting mijn fiets. En zowaar, toen sprak de vrouw, zei dat ze het zonde vond om er siroop van te maken, veel te zoet met al dat suiker, en er klonk afkeuring in haar stem, ze maakte er thee van, en er kwam zowaar een glimlach op haar gezicht. Was dat omdat ze dacht aan de smaak van vlierbloesem thee, of omdat ze zag dat ik klaar was en zij de rest van de struik voor zichzelf had? Geen gezellig mens, geen tijd aan besteden door nog wat recepten uit te wisselen.
Een kwartier later was ik weer thuis.
IMG_8759 IMG_8761
Het resultaat: 400 gram schoongemaakte bloesem zonder bruine bloempjes (niet gewassen, maar van de dikke stelen en een enkele blad ontdaan), in een schone emmer aangeduwd, samen met 3 schone onbespoten citroenen in plakjes (beetje in geknepen, maar niet uitgeknepen) en 3 liter koud water.
IMG_8763 IMG_8764
Ze moeten net niet onder staan, zodat ze wel onder staan als je er een zwaar bordje op legt. Insecten weggevangen die op zwemles hebben gezeten en naar buiten getoept, de rest zeef ik er later wel uit. Deksel erop en 24 uur laten trekken.

Deksel eraf en de inhoud in een met een hydrofiele luier (of een schone niet naar wasmiddel ruikende theedoek) bedekte zeef gieten, doek er overheen om geen insecten aan te trekken.
IMG_4094
Ik heb het bijna een uur laten uitlekken, hield 2700 ml aan zalig ruikende licht goudkleurige vocht over dat in een hoge pan ging, samen met 2700 gr witte suiker. Al roerend tegen de kook aan brengen, tot alle suiker is opgelost en je een goudkleurige siroop krijgt; ik heb het ongeveer een kwartier tegen de kook aan gehouden, en toen overgegoten in heel goed schoongemaakte en gesteriliseerde flessen met hun schroefdoppen.
IMG_8793 IMG_8794
En daar staan ze dan af te koelen, in wijnflessen, een blue Curaçao fles (er zat nog een restje in, maar die heb ik weg gemikt, sorry mannen, maar het dat of de gin), ook nog een Bottle Green siroop fles, waarin Elderberry (vlierbloesem)-pommegranade siroop in zat. Dit merk heeft ook de pure vlierbloesemsiroop, maar die heb ik hier in de winkels nog niet kunnen vinden. Er staat één fles van plastic bij, voor in de koelkast, die komt wel op deze zomer, de rest kan heel lang bewaard worden in de kast, koel en donker.
IMG_8795
Het restant is gelijk in glazen verdeeld en opgedronken, zo lekker! Ik neem 30 ml siroop op een glas van 320 ml koud water, ( ja ik ben een zoetekauw) maar dat is wel 15 gram suiker per glas 😁 , bijna 45 gram suiker op een liter, oei, niet iets waar je liters van moet drinken. Maar bijna 5 liter siroop voor de prijs van 3 citroenen en 3 kilo suiker, dat is toch heerlijk!

Het is ook een heerlijke siroop om een bolletje ijs mee op te leuken, of voor de Cava drinkers een scheutje in het glas en dan het bubbelwijntje erbij gieten, smullen maar!

Hier een website http://www.vlierbessen.nl/recepten/vlierbloesemsiroop/ met een iets ander recept dan ik heb gebruikt (van mijn moeder). Lees vooral de reacties onder zijn verhaal, hier staan veel tips en recepten.  Heb je geen zin/tijd/mogelijkheid om het zelf te maken, blijkbaar kan je het ook kant en klaar bij Ikea kopen.
En fiets je nou langs zo’n vlier in bloei, pluk dan een bloemscherm en trek er thee van, gewoon 1 bloempje in een groot glas (in een papieren theezak of zo) en laat het 5 minuten trekken. Zalig met een zoetje er in, ik neem dan 1 canderel tabletje, vind honing op zo’n kleine hoeveelheid te overheersend smaken. Je kan de schermen ook invriezen, leg ze met de bloemen omhoog naast elkaar in de vriezer (op een dienbladje) en stop ze een paar uur later in een diepvrieszakje. Nu kan je er gewoon eentje uithalen als je zin hebt in thee, de bloemetjes schudt je bevroren in het theezakje.

3 gedachten over “Vlierbloesemsiroop

  1. Auckje

    En ik maar denken dat je alleen de bessen kon gebruiken! Ooit heb ik een artikel gelezen dat van een in een papje geduwde bloezembloem een frituurtje werd gemaakt. Was prachtig om te zien. Ik hoop je recept te kunnen bewaren tot volgend jaar. De bloezem is hier in Frankrijk niet zo overdadig als in Nederland.

  2. Truus

    De vlierthee nog nooit geprobeerd–ga ik vanmiddag eens doen.Er groeit genoeg in de achtertuin en kan dus plukken zoveel ik wil zonder boze blikken van anderen.
    De vlierbloesemsiroop wel gemaakt en het is heerlijk.Zou je het ook met Stevia kunnen zoeten?
    zonnige dag!
    groetjes,Truus uit Drenthe

Reacties plaatsen niet mogelijk.