Handigheidjes

Hoe ik de sashings maak aan de huisjes is geen idee van mezelf, maar ik gebruik het wel vaak. Eigenlijk is het een beetje een beginnerslesje, dit is de basis bij machinaal piecen, maar omdat ik heb gemerkt dat veel handquilters toch ook wel langzaamaan het recht-toe recht-aan werk met de machine willen doen, leg ik het hier uit. Hier de fotoshoot, de foto’s zitten per 3 onder elkaar, ze zijn aanklikbaar om wat beter te kunnen zien.
PhotobucketPhotobucketPhotobucket

Korte toelichtingen: Spelden en naaien, nou hoor ik veel mensen zeggen: ik speld nooit af! Nee, ik normaal ook niet, maar werk je met 2 verschillende soorten stof, de een losser geweven dan de ander, doe ik het wel als ik lange banen aan elkaar wil zetten, om de eenvoudige reden dat ik niet wil dat ik begin met 2 stroken van 100 cm en op het eind van het op elkaar stikken van de ene strook 3 cm over houd, dat ik nergens op kan stikken. Afspelden kan een hoop gelubber achteraf besparen, tenzij je juist voor een golvende afwerking wil gaan.

Op de foto waarbij staat “snijd regelmatig de boel haaks”: als je achter elkaar veel strookjes snijd van dezelfde lap, dan let je meestal op de snijlijn, want je wilt natuurlijk dat de strookjes de juiste breedte krijgt. En dan kan het gebeuren dat de snijlijn een beetje scheef gaat lopen tov de andere randen, omdat je misschien tijdens het snijden een fractie van een mm afwijkt. Vele fracties van millimeters maken op den duur halve centimeters of meer, en voordat je er erg in hebt, krijg je bijna diamantvormige rode cornerstones, en dat willen we niet. Dus check ik na elke -mwah- 6e snijbeurt even of de boel nog haaks is, en zo niet, dan snijd ik het haaks.

Je ziet staan “pers”, daarmee doel ik niet op de natte lap die je vroeger gebruikte om vouwen lekker strak in de stof te krijgen, maar je legt zonder over de stof te duwen de hete bout op de stof. En met het omduwen van de zwarte stofbaan over de rode, gebruik ik ook geen kracht, ik vouw de stof over en druk hem voorzichtig doch zeer resoluut op zijn plek.

En dan het ‘brede tenen voetje’ die ik op mijn Pfaff heb zitten, ik gebruik hem als ik overzicht op mijn naaiwerk wil hebben, bij applicaties, maar nu ontdekte ik iets, waar ik heel blij van werd, omdat het me werk bespaard. ik wist al dat als de naald bij het rode streepje in het midden de stof in gaat, met de stofrand precies onder de buitenkant van het rechter teentje verdwijnt, je een stofnaad van een KWART INCH maakt. Wat ik niet wist, was dat het rode streepje ernaast aangeeft dat als de naald hier geplaatst stikt met de stofrand onder de teen glijdend, je een HALVE CENTIMETER naadje krijgt.  HOERA want al mijn afgedrukte paperpiece patroontjes waar ik mee heb gewerkt bij deze huisjes, werken met een halve centimeter naadtoeslag.
Photobucket
Is dat soppen, of is dat soppen? Vast al bekend bij velen van jullie, maar ik wil graag delen, en houd zulks info niet voor mezelf 😉 Dit werkt natuurlijk alleen als je een naaimachine hebt waarvan je de naaldstand kan verplaatsen.

0 gedachten over “Handigheidjes

  1. Ines

    Zeker handig, maar ik doe ze ook op de hand, alleen bij hele grote wil ik wel eens achter de machine kruipen, maar ik doe dat niet met plezier.

    Groetjes
    Ines

  2. mieke

    Oooohhh die sashings met cornerstones , suf van mij.
    Zoiets heb ik in 1 van mijn boeken staan en nu totaal niet aangedacht.
    Dank je wel.

  3. sylvia

    psiesssssss, zo doe ik het ook, of moet ik zeggen: heb ik de hele week zitten doen…..grijns!!!
    mag ik uit eigen ervaring een kleine bijdrage aan het geheel doen???
    De smalle strook (cornerstones) naai ik qua rek haaks op de sashing, is meteen de rek uit de strook……..al moet je altijd alert (controleren en bijsnijden) blijven, natuurlijk!
    En ik strijk de ene sashing de ene kant op, de andere de andere: zo zet je ze ‘stotend’ tegen elkaar aan en zo ook met het huisje, voel je dus voor het spelden met je vingers aan de stof of je al goed zit.Wel ff sjekken, natuurlijk……:)
    fijn weekend, groetjes, Syl

  4. Merel

    Hi Shirley,
    Mooi duidelijk verhaaltje 🙂

    Ik wil niet vervelend zijn, maar op de linker foto ziet je naald er scheef uit! Dus controleer dit nog even een keer als je de naald eens vervangt (het verschil tussen een kwart inch (wat 6,353 mm is) en 5 mm lijkt minder dan de afstand tussen de 2 streepjes, maar ik kan het mis hebben hoor 😉
    Groetjes, Merel

  5. Yvonne aka sommeke

    Goh, en ik moet mezelf niet eens kenbaar maken! Ze kennen me hier nog!
    De snij, speld, strijk en herinner ik me nog van de beginnerslessen maar die voet-uitleg is nieuw voor mij!
    Thx!